Најновије

Виагра, изгледа, може да смањи ризик од појаве Алцхајмерове болести

Истраживање које је спроведено на више од 260.000 мушкараца, показало је да су они испитаници који су узимали лекове имали 18 одсто мање шансе да развију неуродегенеративну болест.

Мушкарци који узимају лекове за еректилну дисфункцију, као што је вијагра, имају мање шансе да добију Алцхајмера, показује студија.

Истраживање које је спроведено на више од 260.000 мушкараца, показало је да су они испитаници који су узимали лекове имали 18 одсто мање шансе да развију неуродегенеративну болест.

Ипак, истраживачи кажу да њихова студија не показује да сами лекови смањују ризик од Алцхајмерове болести, али да би, како наводе, могли да укажу на нови пут истраживања.

"Ова студија не доказује у потпуности да лекови за еректилну дисфункцију смањују ризик од Алцхајмерове болести, али пружа добар доказ да је ова врста лека вредна даљег проучавања у будуц́ности“, рекла је професорка Тара Спајрс-Џонс са Универзитета у Единбургу и председница Британског удружења за неуронауку.Додатно, научници намеравају да своје
истраживање прошире и на жене.

Истраживачи са Универзитетског колеџа у Лондону прегледали су записе о рецептима хиљада мушкараца са еректилном дисфункцијом, упоређујуц́и оне који су узимали лекове са онима који нису.

Током наредних пет година, открили су да је 8,1 особа развила Алцхајмера на 10.000 испитаника из групе која је конзумирала такве лекове, док је у групи која их није пила забележено 9,7 случајева.

Мушкарци којима је издато највише рецепата за лекове за еректилну дисфункцију имали су најмању вероватноц́у да развију Алцхајмерову болест, што сугерише, како пише ББЦ, да би редовна употреба лека могла имати вец́и утицај на болести.

Током израде студије, у обзир је узето неколико од много различитих фактора који могу да утичу на развијање Алцхајмера, укључујуц́и старост, основна здравствена стања, друге лекове и конзумирање дувана.

Лекови попут Виагре су првобитно дизајнирани за лечење високог крвног притиска и ангине, а познато је да утичу и на активност можданих ц́елија, док истраживања спроведена на животињама сугеришу да те врсте лекова имају неки заштитни ефекат на мозак.

На екране стиже "Сабља", политички трилер о убиству Зорана Ђинђића

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА