Najnovije

Viagra, izgleda, može da smanji rizik od pojave Alchajmerove bolesti

Istraživanje koje je sprovedeno na više od 260.000 muškaraca, pokazalo je da su oni ispitanici koji su uzimali lekove imali 18 odsto manje šanse da razviju neurodegenerativnu bolest.

Muškarci koji uzimaju lekove za erektilnu disfunkciju, kao što je vijagra, imaju manje šanse da dobiju Alchajmera, pokazuje studija.

Istraživanje koje je sprovedeno na više od 260.000 muškaraca, pokazalo je da su oni ispitanici koji su uzimali lekove imali 18 odsto manje šanse da razviju neurodegenerativnu bolest.

Ipak, istraživači kažu da njihova studija ne pokazuje da sami lekovi smanjuju rizik od Alchajmerove bolesti, ali da bi, kako navode, mogli da ukažu na novi put istraživanja.

"Ova studija ne dokazuje u potpunosti da lekovi za erektilnu disfunkciju smanjuju rizik od Alchajmerove bolesti, ali pruža dobar dokaz da je ova vrsta leka vredna daljeg proučavanja u budućnosti“, rekla je profesorka Tara Spajrs-DŽons sa Univerziteta u Edinburgu i predsednica Britanskog udruženja za neuronauku.Dodatno, naučnici nameravaju da svoje
istraživanje prošire i na žene.

Istraživači sa Univerzitetskog koledža u Londonu pregledali su zapise o receptima hiljada muškaraca sa erektilnom disfunkcijom, upoređujući one koji su uzimali lekove sa onima koji nisu.

Tokom narednih pet godina, otkrili su da je 8,1 osoba razvila Alchajmera na 10.000 ispitanika iz grupe koja je konzumirala takve lekove, dok je u grupi koja ih nije pila zabeleženo 9,7 slučajeva.

Muškarci kojima je izdato najviše recepata za lekove za erektilnu disfunkciju imali su najmanju verovatnoću da razviju Alchajmerovu bolest, što sugeriše, kako piše BBC, da bi redovna upotreba leka mogla imati veći uticaj na bolesti.

Tokom izrade studije, u obzir je uzeto nekoliko od mnogo različitih faktora koji mogu da utiču na razvijanje Alchajmera, uključujući starost, osnovna zdravstvena stanja, druge lekove i konzumiranje duvana.

Lekovi poput Viagre su prvobitno dizajnirani za lečenje visokog krvnog pritiska i angine, a poznato je da utiču i na aktivnost moždanih ćelija, dok istraživanja sprovedena na životinjama sugerišu da te vrste lekova imaju neki zaštitni efekat na mozak.

Na ekrane stiže "Sablja", politički triler o ubistvu Zorana Đinđića

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA