Најновије

Чудо усред Баната: Један мост преко две реке које теку - у контра смеру

Пре изградње моста од цигала и камена на истом месту је постојала дрвена ћуприја која је уцртана и на угарским војним мапама из 1769. године.

Мокрин није, као што се често мисли, познат само по Мики Антићу и Раши Попову. Наиме на десетак километара северно од Мокрина, на путу ка Чоки, налази се мост Девет грла (мада то баш и није тачно, има сада десет ) који премошћује две реке - Златицу и Ђукошин. 

Е сад, ни то не би било чудно да те реке не теку у контра смеру. 

Златица, већа река, тече из правца Румуније као отока реке Мориш из правца северо-исток и тече ка Тиси, у коју се улива код Падеја, у правцу југо-запад. Река Ђукошин тече из правца југо-истока ка северо-западу и недалеко иза моста се улива у Златицу. Тако да кроз "девет грла" тече Златица, а кроз десето - Ђукошин. 

То, наравно, сада нису моћне реке већ сада скоро стајаћи канали јер мелиорацоја је узела данак нестајању некада моћне реке која је плавила Северни Банат.

Пре изградње моста од цигала и камена на истом месту је постојала дрвена ћуприја која је уцртана и на угарским војним мапама из 1769. године. Тај прелаз је био стратешки значајан па се ту наплаћивала и мостарина, ту је била и поштанска станица и чарда.

Извор: Правда 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА