Najnovije

Čudo usred Banata: Jedan most preko dve reke koje teku - u kontra smeru

Pre izgradnje mosta od cigala i kamena na istom mestu je postojala drvena ćuprija koja je ucrtana i na ugarskim vojnim mapama iz 1769. godine.

Mokrin nije, kao što se često misli, poznat samo po Miki Antiću i Raši Popovu. Naime na desetak kilometara severno od Mokrina, na putu ka Čoki, nalazi se most Devet grla (mada to baš i nije tačno, ima sada deset ) koji premošćuje dve reke - Zlaticu i Đukošin. 

E sad, ni to ne bi bilo čudno da te reke ne teku u kontra smeru. 

Zlatica, veća reka, teče iz pravca Rumunije kao otoka reke Moriš iz pravca severo-istok i teče ka Tisi, u koju se uliva kod Padeja, u pravcu jugo-zapad. Reka Đukošin teče iz pravca jugo-istoka ka severo-zapadu i nedaleko iza mosta se uliva u Zlaticu. Tako da kroz "devet grla" teče Zlatica, a kroz deseto - Đukošin. 

To, naravno, sada nisu moćne reke već sada skoro stajaći kanali jer melioracoja je uzela danak nestajanju nekada moćne reke koja je plavila Severni Banat.

Pre izgradnje mosta od cigala i kamena na istom mestu je postojala drvena ćuprija koja je ucrtana i na ugarskim vojnim mapama iz 1769. godine. Taj prelaz je bio strateški značajan pa se tu naplaćivala i mostarina, tu je bila i poštanska stanica i čarda.

Izvor: Pravda 

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA