Најновије

ДАЧИЋ СЕ СЕТИО ЦРВЕНЕ ИДЕОЛОГИЈЕ: "Пандемија показала значај социјалистичких идеја"

Председник СПС Ивица Дачић положио је данас венац на гроб Димитрија Туцовића и честитао 1. мај, Празник рада, истичући да се управо у актуленим условима пандемије вируса корона показао значај класичних социјалистичких идеја, за које се и сам Димитрије Туцовић залагао.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

- Симболички гледано, чак и у условима једне овакве велике опасности, показала се важност неких идеја које су класичне социјалистичке идеје, за које се залагао и сам Димитрије Туцовић. Пре свега идеје солидарности, јаког учешћа државе у кључним моментима - рекао је Дачић.

Он је оценио да је концепт неолибералног капитализма пропао свуда у свету, јер сада све државе примењују социјалистичке мере, односно финансијски помажу привреди и грађанима, за разлику од теорије неолиберализма која каже да је тржисте једино меродавно.

- Да смо данас препуштени чистом тржишту, претпостављате шта би се десило и колике би биле последице ове кризе - констатовао је Дачић.

Са друге стране, навео је да је ова ситуација још један показатељ значаја јавних установа, у овом случају државног здравства.

- Да нема јаког државног здравства, последице кризе изазване пандемијом биле би тешке и трагичне и у Србији - рекао је Дачић.

Он је свим грађанима честитао 1. мај, који, каже, није само један празник са идеолошким предзнаком, већ је настао као резултат једне велике традиције борбе за радничка права.

- Све док постоје односи, у којима има потребе за борбом и залагањем за основна радничка права, биће присутна и потреба слављења оваквог празника. Срећан 1. мај, ове године да га проведемо у знаку борбе за заштиту здравља и живота људи - рекао је Дачић.

Додао је да је ове године венац на гроб Димитрија Туцовића положио дан раније него обично, управо због епидемије и мера ограничења кретања, која ће важити на сам 1. мај.

Дачић је венац положио заједно са председником Скупштине града и председником Београдског одбора СПС Николом Никодијевићем.

Димитрије Туцовић био је новинар, политичар и публициста, као и истакнути вођа и теоретичар социјалистичког покрета у Србији и један од оснивача Српске социјалдемократске партије.

Опозиција се није снашла у време пандемије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА