Најновије

ДАЧИЋ ОДБРУСИО ШИПТАРИМА: Приштина обманула и ЕУ, крши Вашингтонски споразум!

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас на седници Савета безбедности УН да је Приштина обманула не само Србију већ и ЕУ, јер је након потписивања Бриселског споразума одбила да га спроведе и формира Заједницу српских општина, са образложењем да није у складу са косовским уставом.

Ивица Дачић (Фото: Министарство спољних послова)

Дачић је рекао и да је споразум из Вашингтона Приштина почела да крши у делу који се односи на једногодишњи мораторијум на активности у вези са признањем тзв. Косова, тако што је наставила да лобира за нова признања и на тај начин урушава поверење и обесмишљава договоре постигнуте у доброј вери.

- Ми годинама постављамо Европској унији питање, које сам и овде постављао више пута - да ли уопште можемо назвати дијалогом и споразумом нешто о чему разговарамо, договоримо се, потпишемо, а онда једна страна каже 'ми нећемо спровести договорено - рекао је Дачић.

Он је упитао, "шта би се десило да је Србија одлучила да не спроведе своје обавезе?".

- Да ли бисте имали стрпљења, разумевања и изговора као што их имате за представнике Приштине већ више од седам година? Србија је, и поред свега овога, стрпљиво наставила да се залаже за дијалог и примену договореног, уз наду да ће и други увидети колику штету читавом процесу наноси овакво неприхватљиво понашање Приштине - рекао је Дачић.

Он је додао да је охрабрујуће то што је прошле недеље, током посете Приштини, специјални изасланик Мирослав Лајчак инсистирао на пуном спровођењу постигнутих споразума.

- Негативне реакције Приштине на његове изјаве, међутим, говоре о томе да тамо и даље не постоји политичка воља неопходна за суштински напредак у процесу дијалога - рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије додао је и да је споразум из Вашингтона Приштина почела да крши у делу који се односи на једногодишњи мораторијум на активности у вези са признањем тзв. Косова, тако што је наставила да лобира за нова признања и на тај начин урушава поверење и обесмишљава постигнуте договоре.

Дачић је додао да се чак и у време пандемије и додатно отежаних услова живота акти усмерени против српске заједнице настављају истим интензитетом и додао да је пре само пар недеља у селу Доња Брњица, надомак Приштине, Албанац пуцао на српску децу у дворишту основне школе, а у селу Бабин Мост код Обилића, покушана је отмица српске девојчице док се враћала из школе.

- Напади на повратничке породице никада нису ни престајали. Да не спомињем све случајеве паљења кућа, крађа и застрашивања - рекао је Дачић и указао и на покушаје Приштине да прекроји историју, негирајући да су српске цркве на Косову и Метохији заиста српске.

- Шта је следеће, негирање да су Срби икада живели на Косову и Метохији? О бахатости Приштине према културној баштини говоре и поновљени покушаји изградње пута кроз заштићену зону манастира Дечани који се налази на УНЕСКО-вој Листи светске баштине у опасности - рекао је Дачић.

Он је истакао да Србија већ 20 година указује да је неопходно процесуирати и починиоце стравичних злочина које је терористичка Ослободилачка војска Косова починила над Србима, Ромима и самим Албанцима на Косову и Метохији, а да се истовремено од Приштине чују само приче о албанским жртвама, страдању недужних цивила.

Према његовим речима, формирање Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва пре више од пет година говори да постоји и друга страна приче.

Како је додао, присуство Унмика на КиМ је и даље неопходно због чега се очекује наставак мандата те мисије, али и да је важно и присуство ЕУЛЕКС-а, због ангажмана у области владавине права и КФОР као главног гаранта безбедности.

Говорећи о дијалогу у Бриселу, Дачић је казао да нису лаки јер и даље постоје значајне разлике у приступу, али и да је дијалог једини могући начин да се дугорочно реше проблеми и успоставе бољи односи.

Дачић је закључио да је почетком септембра направљен корак у добром смеру, као и да је економска сарадња важна за будуће политичке договоре, али је нагласио и да је дуг пут до политичке нормализације односа.

Војска Србије активирала наоружање под шифром! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА