Najnovije

DAČIĆ ODBRUSIO ŠIPTARIMA: Priština obmanula i EU, krši Vašingtonski sporazum!

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN da je Priština obmanula ne samo Srbiju već i EU, jer je nakon potpisivanja Briselskog sporazuma odbila da ga sprovede i formira Zajednicu srpskih opština, sa obrazloženjem da nije u skladu sa kosovskim ustavom.

Ivica Dačić (Foto: Ministarstvo spoljnih poslova)

Dačić je rekao i da je sporazum iz Vašingtona Priština počela da krši u delu koji se odnosi na jednogodišnji moratorijum na aktivnosti u vezi sa priznanjem tzv. Kosova, tako što je nastavila da lobira za nova priznanja i na taj način urušava poverenje i obesmišljava dogovore postignute u dobroj veri.

- Mi godinama postavljamo Evropskoj uniji pitanje, koje sam i ovde postavljao više puta - da li uopšte možemo nazvati dijalogom i sporazumom nešto o čemu razgovaramo, dogovorimo se, potpišemo, a onda jedna strana kaže 'mi nećemo sprovesti dogovoreno - rekao je Dačić.

On je upitao, "šta bi se desilo da je Srbija odlučila da ne sprovede svoje obaveze?".

- Da li biste imali strpljenja, razumevanja i izgovora kao što ih imate za predstavnike Prištine već više od sedam godina? Srbija je, i pored svega ovoga, strpljivo nastavila da se zalaže za dijalog i primenu dogovorenog, uz nadu da će i drugi uvideti koliku štetu čitavom procesu nanosi ovakvo neprihvatljivo ponašanje Prištine - rekao je Dačić.

On je dodao da je ohrabrujuće to što je prošle nedelje, tokom posete Prištini, specijalni izaslanik Miroslav Lajčak insistirao na punom sprovođenju postignutih sporazuma.

- Negativne reakcije Prištine na njegove izjave, međutim, govore o tome da tamo i dalje ne postoji politička volja neophodna za suštinski napredak u procesu dijaloga - rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije dodao je i da je sporazum iz Vašingtona Priština počela da krši u delu koji se odnosi na jednogodišnji moratorijum na aktivnosti u vezi sa priznanjem tzv. Kosova, tako što je nastavila da lobira za nova priznanja i na taj način urušava poverenje i obesmišljava postignute dogovore.

Dačić je dodao da se čak i u vreme pandemije i dodatno otežanih uslova života akti usmereni protiv srpske zajednice nastavljaju istim intenzitetom i dodao da je pre samo par nedelja u selu Donja Brnjica, nadomak Prištine, Albanac pucao na srpsku decu u dvorištu osnovne škole, a u selu Babin Most kod Obilića, pokušana je otmica srpske devojčice dok se vraćala iz škole.

- Napadi na povratničke porodice nikada nisu ni prestajali. Da ne spominjem sve slučajeve paljenja kuća, krađa i zastrašivanja - rekao je Dačić i ukazao i na pokušaje Prištine da prekroji istoriju, negirajući da su srpske crkve na Kosovu i Metohiji zaista srpske.

- Šta je sledeće, negiranje da su Srbi ikada živeli na Kosovu i Metohiji? O bahatosti Prištine prema kulturnoj baštini govore i ponovljeni pokušaji izgradnje puta kroz zaštićenu zonu manastira Dečani koji se nalazi na UNESKO-voj Listi svetske baštine u opasnosti - rekao je Dačić.

On je istakao da Srbija već 20 godina ukazuje da je neophodno procesuirati i počinioce stravičnih zločina koje je teroristička Oslobodilačka vojska Kosova počinila nad Srbima, Romima i samim Albancima na Kosovu i Metohiji, a da se istovremeno od Prištine čuju samo priče o albanskim žrtvama, stradanju nedužnih civila.

Prema njegovim rečima, formiranje Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva pre više od pet godina govori da postoji i druga strana priče.

Kako je dodao, prisustvo Unmika na KiM je i dalje neophodno zbog čega se očekuje nastavak mandata te misije, ali i da je važno i prisustvo EULEKS-a, zbog angažmana u oblasti vladavine prava i KFOR kao glavnog garanta bezbednosti.

Govoreći o dijalogu u Briselu, Dačić je kazao da nisu laki jer i dalje postoje značajne razlike u pristupu, ali i da je dijalog jedini mogući način da se dugoročno reše problemi i uspostave bolji odnosi.

Dačić je zaključio da je početkom septembra napravljen korak u dobrom smeru, kao i da je ekonomska saradnja važna za buduće političke dogovore, ali je naglasio i da je dug put do političke normalizacije odnosa.

Vojska Srbije aktivirala naoružanje pod šifrom! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA