Најновије

ДАЧИЋ СВАЧИЈИ ПАРТНЕР: Шта га је квалификовало за медијатора?

Нова рунда дијалога власти и опозиције је на помолу. Ипак, овога пута главни посредник највероватније неће бити Фондација за отворено друштво, нити Министарка за дијалог Гордана Чомић, већ како се најављује председник Скупштине. Шта је то Ивицу Дачића квалификовало за улогу медијатора?

Ивица Дачић. (Фото: Јутјуб)

Можда се не зна када ће отпочети дијалог власти опозиције, али се зна ко би у њему требало да буде посредник. Посланици Европског парламента, Тања Фајон и Владимир Билчик, упутили су Ивици Дачићу писмо у вези са неопходношћу обнављања међустраначког дијалога, али одговор још нису добили. Ипак, питање је зашто је писмо послато баш на Дачићеву адресу.

“Власт односо СНС можда и не жели да тај дијалог успе, па ту одговорност жели да пребаци на Дачића и СПС. Тако да могу увек да кажу европи то води наш коалициони партнер, онда ће Дачић бити одговоран, а са др стране може да служи као нека врста уступка опозицији, јер Дачић јесте прихватљивији за опоз него рецимо Мартиновић, Орлић или М Гојковоћ”, наводи политиколог Бобан Стојановић.

А како опозиција види будућу сарадњу са Дачићем?

Јанко Веселиновић, Председник Покрета за преокрет види Даћића као председника “нелегитимне и нелегалне Скупшитине”.

“Као некога ко ће обезбедити техничке услове. У смислу да се гости из ЕУ паркирају, послуже кафом и пићем, и да их евентулано у паузама увесељава. Друге улоге од њега који нема ни политички кредибилитет, јер је он привезак власти АВ који га чува ту као један нужан не толико драг привезак због председничких избора”, наводи Веселиновић.

У ишчекивању писма, Дачић је прокоментарисао идеју дијалога, за који каже да ће се водити у Скупштини и да неће обухватати само парламентарне странке, а Стојановић сматра да би идеалан медијатор за дијалог био Расим Љајић.

“Како ће се снаћи Дачић, он јесте човек забаве, стварања лаганије атмосфере, ћаскања а не правог разговора, и све оно што смо видели од њега у ове две деценије говори да он може да релаксира однос, али кључ ствар је да ли СНС заиста има мотив да се ту нешто уради или да буде проформе да само штиклирају урадили смо то а без неких правих резултата”, наводи Стојановић.

Веселиновић сматра да политичку снагу има једино Александар Вучић, и како истиче – он је за опозицију једини преговарач.

“Ја бих рекао да он нема вољу да попусти пред захтевима опозиције”, наводи Веселиновић.

Јермени одбили све нападе Азера и нанели им велике губитке! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА