Најновије

САВЕТ ЕВРОПЕ УСВОЈИО ПРЕПОРУКУ О "КОСОВУ": Дачић поручио да је данас "дан срама у Савету Европе"!

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је данас дан срама у Парламентарној скупштини Савета Европе, будући да је први пут у историји препоручено чланство нечега што није држава, и које притом не испуњава основне услове у домену људских права и слобода.
Дачић / Скриншот

Дачић / Скриншот

"Данас је дан срама у Парламентарној скупштини Савета Европе. Први пут у историји препоручено је чланство нечега што није држава, и које притом не испуњава основне услове у домену људских права и слобода. Напротив, већ 11 година одбија да формира Заједницу српских општина, што је њихова међународна обавеза, спроводи политику терора над српским народом и етничког чишћења", рекао је Дачић након што је у ПС СЕ усвојена препорука да се Приштини одобри да постане члан Савета Европе.

Овом одлуком, истакао је Дачић, наметнутом силом међународних моћника, поткопали су темеље самог Савета Европе и међународног правног поретка.

"О каквом принципу заштите територијалног интегритета ће даље причати, када су нарушили територијални интегритет Србије", упитао је Дачић.

Србија ће, каже, наставити своју борбу свим снагама, борићемо се да та одлука не буде усвојена на Комитету министара 16. маја, саопштено је из Министарства спољних послова.

"А видећемо и колико вреди реч међународне заједнице коју су дали председнику Александру Вучићу да Косово неће бити примљено у Савет Европе док не формира Заједницу српских општина. Или ће то опет бити лаж", рекао је Дачић.

ПССЕ: Усвојена препорука о Косову

Парламентарна Скупштина Савета Европе (ПС СЕ) усвојила је извештај Доре Бакојани, у којем се препоручује да се тзв. Косово одобри да постане члан Савета Европе.

За пријем тзв. Косова у Савет Европе гласало је 131 од 171 присутног члана ПС СЕ, 29 је било против, а 11 је било уздржано. Тзв. Косово је кандидатуру за чланство поднело пре две године, а прихваћена је на седници априла прошле године.

Парламентарна скупштина Савета Европе упутиће препоруку за пријем Комитету министара спољних послова, који доноси коначну одлуку и то двотрећинском већином министара или амбасадора који их представљају и који су присутни у тренутку гласања.

Састанак Комитета министара требало би да буде одржан од 16. до 17. маја у Стразбуру.

Прочитајте ОВДЕ више о данашњој расправи о “Косову” у СЕ

Извор: Правда.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА