Najnovije

SAVET EVROPE USVOJIO PREPORUKU O "KOSOVU": Dačić poručio da je danas "dan srama u Savetu Evrope"!

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je danas dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, budući da je prvi put u istoriji preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda.
Dačić / Skrinšot

Dačić / Skrinšot

"Danas je dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda. Naprotiv, već 11 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, što je njihova međunarodna obaveza, sprovodi politiku terora nad srpskim narodom i etničkog čišćenja", rekao je Dačić nakon što je u PS SE usvojena preporuka da se Prištini odobri da postane član Saveta Evrope.

Ovom odlukom, istakao je Dačić, nametnutom silom međunarodnih moćnika, potkopali su temelje samog Saveta Evrope i međunarodnog pravnog poretka.

"O kakvom principu zaštite teritorijalnog integriteta će dalje pričati, kada su narušili teritorijalni integritet Srbije", upitao je Dačić.

Srbija će, kaže, nastaviti svoju borbu svim snagama, borićemo se da ta odluka ne bude usvojena na Komitetu ministara 16. maja, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

"A videćemo i koliko vredi reč međunarodne zajednice koju su dali predsedniku Aleksandru Vučiću da Kosovo neće biti primljeno u Savet Evrope dok ne formira Zajednicu srpskih opština. Ili će to opet biti laž", rekao je Dačić.

PSSE: Usvojena preporuka o Kosovu

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PS SE) usvojila je izveštaj Dore Bakojani, u kojem se preporučuje da se tzv. Kosovo odobri da postane član Saveta Evrope.

Za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope glasalo je 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 je bilo protiv, a 11 je bilo uzdržano. Tzv. Kosovo je kandidaturu za članstvo podnelo pre dve godine, a prihvaćena je na sednici aprila prošle godine.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope uputiće preporuku za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

Sastanak Komiteta ministara trebalo bi da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.

Pročitajte OVDE više o današnjoj raspravi o “Kosovu” u SE

Izvor: Pravda.rs

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA