Најновије

Си одржава разговоре с пакистанским председником како би се продубили односи усред борбе против ЦОВИД-19

Кинески председник Си Ђинпинг одржао је у уторак разговоре са пакистанским председником Арифом Алвијем.

Кинески председник Си Ђинпинг разговарао је са пакистанским председником Арифом Алвијем у Великој сали народа у Пекингу, главном граду Кине, 17. марта 2020. године. Фото:

"Тренутно кинеска влада и Кинези напорно раде на постизању свеобухватне победе против нове коронавирусне болести (ЦОВИД-19)", рекао је Кси.

Си је похвалио подршку Пакистана Кини, приметивши да му је на почетку епидемије председник Алви написао писмо подршке, а последње путовање Алвија је доказ његове чврсте подршка. Пакистанска страна је такође понудила све у оквиру својих могућности да Кини обезбеде средства против епидемије.

"Кина је дубоко захвална на подршци Пакистана. Чињенице су још једном доказале да су Кина и Пакистан прави пријатељи који деле добробит и јад и добра браћа који међусобно деле радости и туге. Посебно пријатељство је историјски избор и дубоко је укорењено у срца два народа ", рекао је Си.

Епидемија тренутно избија на различитим местима широм света. Земље би требале радити заједно у борби против епидемије, рекао је Си.

"Кина је спремна дати више доприноса у спречавању ширења епидемије широм света, и наставиће да пружа подршку и помоћ Пакистану", рекао је Си и додао да се Кина увек држи концепта изградње заједнице са заједничком будућношћу за човечанство .

"Без обзира на то како се међународна ситуација мења, Кина ће увек чврсто стајати уз Пакистан, и посвећена је продубљивању челичног кинеско-пакистанског пријатељства, како би кинеско-пакистански односи постали модел за изградњу заједнице са заједничком будућношћу за човечанство, и боље односе за два народа," рекао је Си и додао да је Кини драго што види Пакистан јединства, стабилности, просперитета и снаге.

Си је рекао да ће Кина наставити да подржава Пакистан у одржавању националне независности, суверенитета и територијалног интегритета и подржат ће Пакистан у правцу развојног пута који одговара њеним националним условима.

Он је позвао две стране да одржавају размену посета и састанака између лидера, промовишу сарадњу у кључним областима и пројектима и изграде Кинеско-пакистански економски коридор у модел висококвалитетног развоја у сарадњи између појасева и путева. Такође је позвао на јачање комуникације и сарадње у међународним и регионалним пословима.

Кинески председник Си Ђинпинг разговарао је са пакистанским председником Арифом Алвијем у Великој сали народа у Пекингу, главном граду Кине, 17. марта 2020. године. Фото: Xinhua/Zhai Jianlan

"Кина је спремна да настави да пружа подршку Пакистану у контроли сузбијања болести," додао је Си.

Алви је рекао да је Кина под снажним вођством председника Сија постигла значајне позитивне резултате у борби против епидемије, на шта је у име пакистанске владе и народа изразио искрене честитке.

Алви је рекао да су у тренутку катастрофе Комунистичка партија Кине и кинеска влада показали изванредно вођство и снажну способност у мобилизацији. Кинеско искуство и праксе пружају корисне лекције другим земљама.

“Верује се да ће Кина након епидемије постати још јача. Покушаји неких снага да искористе епидемију за стигматизацију и изолацију Кине воде се против воље народа и осуђени су на неуспех”, рекао је Алви.

Пакистан и Кина су челична браћа која заједно могу проћи кроз сито и решето, рекао је Алви, истичући да два народа осећају дубоку љубазност једни према другима, а билатерално пријатељство постаје још чвршће како време пролази.

Што више има потешкоћа, то ће се више показати пријатељство и солидарност између Пакистана и Кине, рекао је Алви, истакавши да пакистанска страна захваљује Кини на помоћи и да ће са Кином бити у стању да превазиђе тренутне тешкоће.

Алви је рекао да ће Пакистан наставити да подржава Кину у питањима која се тичу суштинских интереса и да је спреман да одржи блиске размене са Кином, продубљује сарадњу и улаже напоре у изградњу пакистанско-кинеског економског коридора. Пакистан ће наставити да промовише билатералну антитерористичку сарадњу и сарађиваће на очувању правичности и правде на међународној сцени.

Након разговора, две државе су сведочиле потписивању више докумената о билатералној сарадњи.

Две земље издале су и заједничку изјаву о продубљивању стратешког кооперативног партнерства између Кине и Пакистана.

Који је прави разлог зашто је ЕУ затворио границе, прочитајте ОВДЕ!

Извор: Синхуа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА