Најновије

Тешка пометња међу Украјинцима! Руси спроводе тактику "Амеба", а то значи само једно

Појачано ракетирање Харкова поново је ставило тај град у први план извештаја с прве линије фронта, после ранијих гласина о томе да руска страна припрема велику офанзиву на Харков.

Постоји неколико разлога за појачано ракетирање тог града, а први је нагло интензивирање борби од средине марта 2024, односно након упада бораца из Украјине на руску територију код Белгорода.

Тиме је на неки начин створен нови активни део фронта, чиме се шаље и политичка порука. Харков је појачано гађан како би се показало и руском друштву и Украјини да се може одговорити за ракетирање Белгорода.

Следећи разлог је развој нове тактике руске војске за уништавање украјинске енергетске инфраструктуре. Наиме, тактика се састоји у томе да се енергетски објекти у одређеном граду и цела околна област концентрисано и непрестано нападају, што доводи до њиховог потпуног уништења.

Харков је постао први велики полигон за опробавање успеха те тактике. Одабран је због своје близине, што омогућује, с једне стране, напад свим могућим средствима уништења.

С друге стране, наводи се, циљ је да се град стално држи под контролом помоћу извиђачких беспилотних летелица за прилагођавање паљбе и праћење циља, а то је нешто што Русија није адекватно користила у рату и чиме се компликује рад система противваздушне одбране (ПВО) јер је због близине Харкова време лета пројектила врло кратко.

Русија иде на исцрпљивање украјинске ПВО јер јој је много теже да нападне украјинске градове дубље на украјинској територији. Онда се и други градови могу наћи у зони удара руских ракета и остале технике, што би могло прузроковати много већу штету него што је сада случај.

Удари на Харков ће вероватно присилити војску Украјине да тамо пребаци део противваздушних ракета те тако смањи могућности одбране у другим градовима.

КРЕЋЕ СВЕТСКИ РАТ? Министар одбране Израела звао Американце и најавио напад на Иран

"Амеба"

Да Руси ударају на Харков потврдио је и естонски шеф одбрамбених снага генерал-мајор Ено Мотс. Он је рекао да би руске снаге могле очас посла да заузму Харков, јер је руска војска сада многобројнија него раније.

Међутим, како истиче, требало би им много више снага да Харков и задрже. Тренутно, додаје Мотс, руске трупе користе тактику „амеба“- нападају на више места с мањим формацијама.

Тиме би руска војска учинила живот у Харкову неподнишљивим и онемогућила граду да нормално функцише. С обзиром на то да се ради о другом највећем граду у Украјини, то је озбиљна претња.

Сада тамо живи више од million људи и градска индустрија је велика, што Украјина, између осталог, користи и за потребе украјинске војске.

Да би се град потпуно искључио из погона, руска страна мора често и дуго ударати по инфраструктури уз услов да Украјина за то време не ојача противваздушну одбрану.

Поставља се и питање да ли појачано ракетирање Харкова значи припрему Русије за копнену операцију.

Кремљу је потребна нека велика, опипљива победа како би окончао рат, а заузимање Харкова било би довољно велика победа.

Надаље, Руска Федерација жели да одмакне линију фронта од своје границе како би спречила ракетирање пограничних подручја, нарочито Белгорода и Курска.

Српска делегација поднела 10 амандмана на текст препоруке за пријем тзв. Косова у Савет Европе

Извор: Информер.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА