Najnovije

Teška pometnja među Ukrajincima! Rusi sprovode taktiku "Ameba", a to znači samo jedno

Pojačano raketiranje Harkova ponovo je stavilo taj grad u prvi plan izveštaja s prve linije fronta, posle ranijih glasina o tome da ruska strana priprema veliku ofanzivu na Harkov.

Postoji nekoliko razloga za pojačano raketiranje tog grada, a prvi je naglo intenziviranje borbi od sredine marta 2024, odnosno nakon upada boraca iz Ukrajine na rusku teritoriju kod Belgoroda.

Time je na neki način stvoren novi aktivni deo fronta, čime se šalje i politička poruka. Harkov je pojačano gađan kako bi se pokazalo i ruskom društvu i Ukrajini da se može odgovoriti za raketiranje Belgoroda.

Sledeći razlog je razvoj nove taktike ruske vojske za uništavanje ukrajinske energetske infrastrukture. Naime, taktika se sastoji u tome da se energetski objekti u određenom gradu i cela okolna oblast koncentrisano i neprestano napadaju, što dovodi do njihovog potpunog uništenja.

Harkov je postao prvi veliki poligon za oprobavanje uspeha te taktike. Odabran je zbog svoje blizine, što omogućuje, s jedne strane, napad svim mogućim sredstvima uništenja.

S druge strane, navodi se, cilj je da se grad stalno drži pod kontrolom pomoću izviđačkih bespilotnih letelica za prilagođavanje paljbe i praćenje cilja, a to je nešto što Rusija nije adekvatno koristila u ratu i čime se komplikuje rad sistema protivvazdušne odbrane (PVO) jer je zbog blizine Harkova vreme leta projektila vrlo kratko.

Rusija ide na iscrpljivanje ukrajinske PVO jer joj je mnogo teže da napadne ukrajinske gradove dublje na ukrajinskoj teritoriji. Onda se i drugi gradovi mogu naći u zoni udara ruskih raketa i ostale tehnike, što bi moglo pruzrokovati mnogo veću štetu nego što je sada slučaj.

Udari na Harkov će verovatno prisiliti vojsku Ukrajine da tamo prebaci deo protivvazdušnih raketa te tako smanji mogućnosti odbrane u drugim gradovima.

KREĆE SVETSKI RAT? Ministar odbrane Izraela zvao Amerikance i najavio napad na Iran

"Ameba"

Da Rusi udaraju na Harkov potvrdio je i estonski šef odbrambenih snaga general-major Eno Mots. On je rekao da bi ruske snage mogle očas posla da zauzmu Harkov, jer je ruska vojska sada mnogobrojnija nego ranije.

Međutim, kako ističe, trebalo bi im mnogo više snaga da Harkov i zadrže. Trenutno, dodaje Mots, ruske trupe koriste taktiku „ameba“- napadaju na više mesta s manjim formacijama.

Time bi ruska vojska učinila život u Harkovu nepodnišljivim i onemogućila gradu da normalno funkciše. S obzirom na to da se radi o drugom najvećem gradu u Ukrajini, to je ozbiljna pretnja.

Sada tamo živi više od million ljudi i gradska industrija je velika, što Ukrajina, između ostalog, koristi i za potrebe ukrajinske vojske.

Da bi se grad potpuno isključio iz pogona, ruska strana mora često i dugo udarati po infrastrukturi uz uslov da Ukrajina za to vreme ne ojača protivvazdušnu odbranu.

Postavlja se i pitanje da li pojačano raketiranje Harkova znači pripremu Rusije za kopnenu operaciju.

Kremlju je potrebna neka velika, opipljiva pobeda kako bi okončao rat, a zauzimanje Harkova bilo bi dovoljno velika pobeda.

Nadalje, Ruska Federacija želi da odmakne liniju fronta od svoje granice kako bi sprečila raketiranje pograničnih područja, naročito Belgoroda i Kurska.

Srpska delegacija podnela 10 amandmana na tekst preporuke za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope

Izvor: Informer.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA