Најновије

НОВЕ ПРОГНОЗЕ АМЕРИЧКИХ ИЗБОРА: Трампу се смеши победа над Бајденом у држави у којој је "за длаку" победио Хилари Клинтон!

Доналд Трамп приближио се Џозефу Бајдену у кључној држави Флориди, са свега два поена размака између њих двојице. Бајден води спрам Трампа са 48 спрам 46 одсто, показује последња анкета “ЦБС њуза” која је објављена у недељу.

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

Ипак, вођство демократа се смањује – слична анкета из јула показала је да је Бајден свега шест поена у вођству.

На последњем испитивању јавности, спроведеном између 15-18. септембра, 12.00 гласача је одговарало на питање за кога би гласали. Око пет одсто њих је рекло да још не знају за кога би гласали, наводи “Дејли мејл”. Анкета има маргину грешке од 3,7 одсто.

У демографским појмовима, Трамп води међу белцима који ће вероватно гласати на Флориди, а 59 одсто њих је рекло да би управо њему дали свој глас. Међутим, Бајден води међу хиспано гласачима са сличном маргином – 56 одсто у поређењу са Трампових 36% међу том популацијом.

“Дејли мејл” подсећа да је Трамп “за длаку” победио у тој држави 2016, са 49 спрам 47 одсто гласова за Хилари Клинтон.

Изгледа да ће Флорида бити кључна и овог пута, уколико демократе желе да истерају Трампа из канцеларије. Једна од најважнијих тема за америчке гласаче је економија, а многи испитаници сматрају да председникова политика доприноси опоравку.

Потенцијални гласачи сматрају да би Трампова економска политика више урадила за финансијско стање њихових породица од Бајденове.

Такође, упркос сталном порасту броја оболелих и умрлих од корона вируса у САД – које су на првом месту у свету са више од седам милиона заражених и преко 204.000 смртних случајева – гласачи Флориде изгледа да позитивније гледају на мере против пандемије него што је то летос био случај иако, указује “Дејли мејл”, строго дуж партијских линија.

Трамп је жестоко критикован због својих закаснелих мера током пандемије, а паду његове популарности допринели су и антирасистички протести који су запалили САД након смрти Афроамериканца Џорџа Флојда 25. маја услед бруталног хапшења.

Изборна битка се убрзо преселила у домен развоја вакцине против корона вируса, за коју је Трамп најавио да ће ускоро бити представљена. Демократе се, с друге стране, плаше да она неће бити безбедна јер се њено испитивање пожурује.

Трамп и Бајден у четвртак су изнели оптужбе на међусобни рачун. Док је председник на митингу у Висконсину описао свог демократског ривала као “слабића” који “не зна да је жив”, Бајден је у Пенсилванији рекао да је Трамп “потпуно неразуман” и затражио његово повлачење.

Атмосфера пред скоре изборе кулминирала је кад је 18. септембра умрла судија Врховног суда САД Рут Бејдер Гинзберг, истакнута либералка, након чега је избила борба око избора њеног наследника. Бајден је у недељу затражио од већински републиканског Сената да не гласа о кандидату пре избора и оптужио Трампа да користи “сирову поличку моћ”.

Ројтерс је указао да би именовање кандидата за судију пре избора “зацементирало” конзервативну већину у Врховном суду.

Израелски авиони кренули према сиријско-либанској граници! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА