Најновије

КРИВОКАПИЋ ОТКРИВА ДА ЛИ ЋЕ ПОВУЋИ ПРИЗНАЊЕ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ: Спреман сам да носим терет! Ово је будућност Црне Горе!

Носилац листе коалиције "За будућност Црне Горе" Здравко Кривокапић очекује врло брзо разговоре и договоре са друге две опозиционе листе, "Мир је наша нација" и "Црно на бијело", које заједно имају потребну парламентарну већину како би што пре, можда већ за три недеље, Црна Гора добила нову скупштину и Владу.

Здравко Кривокапић (Фото: Јутјуб)

Данас очекујем да ћемо као три кључне природне опозиције, да будемо заједно и направимо први договор, којим бисмо кренули у дефинисање скупштине, а после тога и Владе - рекао је Кривокапић у интервјуу за Танјуг, и додао да је већ имао телефонске разговоре са другим лидерима опозиције, који су се, за сада, завршавали честитком.

Неопходно је, каже, да се то деси што пре, како би послали јасну поруку и грађанима, а и власти. Промене су, понавља, Црној Гори неопходне, а да би се оне и десиле, морају се што пре формирати парламент и влада, која ће покушати да реши све горуће проблеме.

- Онда морамо да засучемо рукаве и обезбедимо оно што је најважније, да људи живе од свог рада, достојанствено, како би могли да дају доказ генерацији за коју ово све радимо, како би обезбедили да квалитет живота буде најбољи у Црној Гори - рекао је Кривокапић.

Како каже, помало је изненађен, не због победничког резултата, већ због разлике која је мала, те да су пројекције и симулације рађене за излазност каква је била показивале да је требало да буде већа разлика између опозиције и власти.

Он је навео да се власт "трудила" на свој уобичајен начин - малверзацијама, куповином личних карти, утичу на резултате.

- Нисмо то још обелоданили, а да ли ћемо - зависи од одређених даљих корака Државне изборне комисије. Многе малверзације су се догађале на лицу места, нису хтели да потпишу одговарајуће записнике... Говорили смо и пре избора о тој нерегуларности бирачких спискова. То је нешто што у суштини даје велику стартну позицију ДПС-у и његовим сателитима - додао је Кривокапић.

"Десила се победа"

Подсетио је да је новим решењима било забрањено да било ко из опозиције има увид у бирачке спискове, што је било правдано тиме да не дође до злоупотреба иако је, каже, "највећа злоупотреба што те бирачке спискове има само једна партија, ДПС".

- И поред свега тога, морамо да будемо презадовољни, јер смо и у таквој атмосфери успели. Ако имате стартну позицију, где у фудбалу неко на почеку води 4:0, а ви победите 5:4 то довољно говори. Више сам него задовољан, јер је Црна Гора показала да може демократски, достојанствено и оловком да победи, па макар и 30 година апсолутну власт - рекао је Кривокапић.

Подсећа да су позивали грађане да гласају, на које су се они и одазвали, и десила се победа.

- Упозоравали смо и на то да је неизлазак на изборе глас за ДПС. Грађани су то схватили. Када смо видели да је излазност велика до 12 сати, знали смо да смо победници - додао је Кривокапић.

Пре избора било је речи о наводно могућим немирима и инцидентима током дана за гласање, до којих није дошло, а Кривокапић каже да су они имали инсајдерске информације, да су такви сценарији били планирани, на шта је одмах реаговао.

- Можда је најзначајнија реакција на дан избора била она када сам указао да они који су те сценарије правили треба да их задрже у својим фиокама, јер Црна Гора никоме не би опростила макар једну једину кап крви која би се пролила. То није вредно једне фотеље и мандата - наводи лидер коалиције "За будућност Црне Горе".

"Ако желите добро себи, морате желети добро и комшијама"

Кривокапић је, иначе, нестраначка личност, а синоћ је привукао пажњу смиреним порукама, у којима најављује пружање руке свима, као и да неће бити никаквог реваншизма, а он објашњава да такав став и понашање морају бити основ, јер ако се жели истинско помирење у Црној Гори, мора се показати сопственим деловањем.

Упитан за односе са Србијом, Кривокапић каже да је његов став увек исти, а то је - ако желите добро себи, морате желети добро и својим комшијама, потово имајући у виду да велики број пријатеља, кумова, рођака, па и браће, живи у Србији.

Са друге стране, ако се и занемаре те личне релације, ту је економија, а чињеница је да је Србија Црној Гори најзначајнији економски партнер.

- Како са њима да се свађате, а да желите да изградите неминовно, добре, коректне односе који уважавају обе стране? - упитао је Кривокапић, који додаје да је то можда и наметнутно политичком активношћу једне или друге стране, без оптужби на било чији рачун јер, каже, можда политичарима у неким временском периоду тако и одговара.

"Морамо бити релани"

Како каже, некада је свађа добар начин да се профитира политички.

- Разлог вероватно лежи у чињеници да ако се једна политика у односу према Србији или Русији исказује као непријатељска, можда буде корисно због неких других ствари. Ја не желим да калкуслишем са тим. Мислим да је све јасно, градимо односе пријатељске, добросуседске и треба да схватимо да смо ми толико мали, а желимо да будемо велики, што је у дипломатији немогуће. Морате бити реални - каже он.

По питању односа са Русијом, каже да је ситуација слична, као и када се ради о Србији - Црна Гора је највише извозила у Русију, а имала је највећи број туриста из те земље.

- Сада правите исту ту политику, измишљате непријатеља где га нема и поентирате на неком политичком плану, који није природан. Ззелимо да са свима, а посебно великим силама, будемо у добрим односима и то ће сигурно бити стратегија нашег будућег рада - рекао је Кривокапић, и истакао да Црна Гора, као мала држава, није смела да дозволи себи луксуз да уводи санкције једној великој држави као што је Русија.

"Европски пут је приоритет"

Европски пут Црне Горе је, наглашава, приоритет Црне Горе.

На најаве да ће вечерас у Подгорици и другим градовима Црне Горе бити одржани молебани, поводом победе опозиције, у главном граду испред Храма Христовог васкрсења, Кривокапић каже да то окупљање, ако га буде, није организовала коалиција "За будућност Црне Горе", али да се народ понекад сам организује.

Кривокапић се, иначе, залаже за експертску владу, за коју је, каже, и пре него што је ушао у политику, сматрао да је најбоље решење, јер када је криза у питању, а Црна Гора се налази у тешкој кризи, најбољи одговор могу да дају најквалитетнији и најкомпетентнији људи.

- То не могу млади политичари, нити они у завршној фази каријере, већ само они који знају, имали су слична искуства, или негде у окружењу, инстранству, а спремни су да помогну Црној Гори - нагласио је Кривокапић.

Овде нема простора за велику трговину, већ простор за велики рад, за велики препород који треба направити. То тешко могу политичари, то је најбоље да ради експертска влада са најбољим људима који су се чак пријављивали из иностранства, млади и перспективни и да Црна Гора преброди све тешкоће са којима се суочава - истакао је Кривокапић за телевизију Прва, а упитан да ли ће такву владу он водити - навео је да је то најмање значајно.

- Значајно је да формирамо јаку, експертску владу. Ја ћу договор поштовати без обзира какав буде, спреман сам да сносим терет одговорности за све ово, и даље ако треба... Да се почне да се прави систем, имамо обавезу према свим грађанима без обзира за кога су гласали - додао је он.

С обзиром да резултати нису коначни, него прелиминарни, Кривокапић уверава да ће стање остати исто, тј. да ће опозиција имати већину те да се "померања" ка односу снага 42-39 у корист опозиције у посланичким мандатима (наспрам садашњих 41-40).

Тврди да су постојале неправилности и да на многим местима ДПС није потписивао записник, управо тамо где, како је навео, већину чине три опозиционе коалиције.

- Најважније је да је народ победио и одржао достојанство, спокој и да се није десио ниједан инцидент осим оног у Никшићу где је момак налетео на групу која је славила победу опозиције. Није тренутак да се сукобљавамо већ, напротив, да то буде помирење које ће прихватити сви грађани и градити бољу будућност свих грађана Црне Горе без обзира на веру, нацију или било који исказ њиховог мишљења - напоменуо је Кривокапић.

На констатацију да је "јабука раздора" између већине грађана Црне Горе и власти било признање независног Косова, упитан о евентуалном повлачењу признања, Кривокапић је казао да је "народ јасно рекао, али да власт не слуша увек народ".

- Не могу да одговорим тачно на то питање али засигурно знам да ће Србија врло рационално и мудро решити тај проблем. Ми ћемо посматрати и предлагати оно што је најбоље, што се тиче живота наших грађана на Косову, да он буде достојанствен, да наше светиње на Косову буду сачуване и да створимо претпоставке да се све дешава у атмосфери поштовања јер без тога нигде није лако живети - навео је он.

У приоритетне активности будућег рада нове Владе Црне Горе назначио је обрачун са криминалом и корупцијом, смањење броја незапослених, као и смањење, како је казао, израженог социјалног јаза.

Од противника, каже, није добио позив "јер га је и тешко очекивати", и додаје да га још није добио ни од медјународне заједнице.

- Али, поуздано знам да она помно прати дешавања овде - закључио је Кривокапић.

Коју лекцију је ученик очитао професорима и власти, прочитајте ОВДЕ!

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА