Најновије

"Велт" о новом тешком бацачу пламена ТОС-3 "змај": Најжешће руско наоружање у Украјини

Иако за сада не постоји велика количина поузданих података о способностима новог "бацача пламена", када ТОС-3 буде укључен у борбена дејства (ако већ није) могао би да постане "најжешће руско наоружање у сукобу са Украјином"

Од почетка Специјалне војне операције, компаније руског војноиндустријског комплекса развиле су низ нових и напреднијих варијанти већ постојећих система, а према извештајима појединих војних стручњака по први пут на фронту појавио се прототип новог ТОС-3 "змај", преноси немачки "Велт".

У питању је самоходни вишецевни ракетни лансер, или како га руска војска означава "тешки бацач пламена", на оклопној гусеничној платформи и представља даљи развој већ добро познатих система ТОС-1 "буратино", ТОС-1А "солнцепјок" и ТОС-2 "тосочка".

Иако за сада не постоји велика количина поузданих података о способностима новог "бацача пламена", када ТОС-3 буде укључен у борбена дејства (ако већ није) могао би да постане "најжешће руско наоружање у сукобу са Украјином", пише "Велт".

Позивајући се на речи војних стручњака, немачки лист наводи да ће нови лансер унапредити моћ и разорни потенцијал руске војске, те да салво ракета ТОС-3 неће моћи да издрже ни бункери, ни читаве градске четврти. 

Главни разлог за велику разорну моћ се наравно приписује његовим ракетама са термобаричним бојевим главама, које су небројано пута до сада показале какав ефекат остварују, нарочито према живој сили без обзира да ли се налази на отвореном или унутар утврђених објеката.

О руском "змају" се огласио и познати пуковник аустријске војске Марк Рајзнер, који се од почетка СВО бави анализом овог сукоба, а он је ТОС-3 описао као "још разорнију верзију" ранијих ТОС-1 и ТОС-2 модела.

"ТОС-3 је способан да лансира смртоносне термобаричне ракете на још већим удаљеностима. Нови лансер може да дејствује на дометима до 15 км и самим тим за разлику од ТОС-1 и ТОС-2, није изложен нападима украјинских ФПВ дронова", оцењује Рајзнер.

Подсећања ради, ракете дизајниране за ТОС-1 и ТОС-2 су у основној верзији имале домет од свега 2,7 км, који је у даљим варијантама повећан на 5-6 км, а потом и на 10.

Стога је јасно да ће "змај", уколико се наводи аустријског пуковника испоставе као тачни, бити од великог значаја за руску војску не само због разорне моћи, већ и због тога што ће посаде и сам лансер бити на сигурнијем одстојању. Такође, како преноси "Велт", претпоставља се да је ТОС-3 знатно прецизнији од својих претходника.

РУСКО РАКЕТИРАЊЕ ЊУЈОРКА: Детонација, па прах после експлозије (ВИДЕО)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА