Najnovije

"Velt" o novom teškom bacaču plamena TOS-3 "zmaj": Najžešće rusko naoružanje u Ukrajini

Iako za sada ne postoji velika količina pouzdanih podataka o sposobnostima novog "bacača plamena", kada TOS-3 bude uključen u borbena dejstva (ako već nije) mogao bi da postane "najžešće rusko naoružanje u sukobu sa Ukrajinom"

Od početka Specijalne vojne operacije, kompanije ruskog vojnoindustrijskog kompleksa razvile su niz novih i naprednijih varijanti već postojećih sistema, a prema izveštajima pojedinih vojnih stručnjaka po prvi put na frontu pojavio se prototip novog TOS-3 "zmaj", prenosi nemački "Velt".

U pitanju je samohodni višecevni raketni lanser, ili kako ga ruska vojska označava "teški bacač plamena", na oklopnoj guseničnoj platformi i predstavlja dalji razvoj već dobro poznatih sistema TOS-1 "buratino", TOS-1A "solncepjok" i TOS-2 "tosočka".

Iako za sada ne postoji velika količina pouzdanih podataka o sposobnostima novog "bacača plamena", kada TOS-3 bude uključen u borbena dejstva (ako već nije) mogao bi da postane "najžešće rusko naoružanje u sukobu sa Ukrajinom", piše "Velt".

Pozivajući se na reči vojnih stručnjaka, nemački list navodi da će novi lanser unaprediti moć i razorni potencijal ruske vojske, te da salvo raketa TOS-3 neće moći da izdrže ni bunkeri, ni čitave gradske četvrti. 

Glavni razlog za veliku razornu moć se naravno pripisuje njegovim raketama sa termobaričnim bojevim glavama, koje su nebrojano puta do sada pokazale kakav efekat ostvaruju, naročito prema živoj sili bez obzira da li se nalazi na otvorenom ili unutar utvrđenih objekata.

O ruskom "zmaju" se oglasio i poznati pukovnik austrijske vojske Mark Rajzner, koji se od početka SVO bavi analizom ovog sukoba, a on je TOS-3 opisao kao "još razorniju verziju" ranijih TOS-1 i TOS-2 modela.

"TOS-3 je sposoban da lansira smrtonosne termobarične rakete na još većim udaljenostima. Novi lanser može da dejstvuje na dometima do 15 km i samim tim za razliku od TOS-1 i TOS-2, nije izložen napadima ukrajinskih FPV dronova", ocenjuje Rajzner.

Podsećanja radi, rakete dizajnirane za TOS-1 i TOS-2 su u osnovnoj verziji imale domet od svega 2,7 km, koji je u daljim varijantama povećan na 5-6 km, a potom i na 10.

Stoga je jasno da će "zmaj", ukoliko se navodi austrijskog pukovnika ispostave kao tačni, biti od velikog značaja za rusku vojsku ne samo zbog razorne moći, već i zbog toga što će posade i sam lanser biti na sigurnijem odstojanju. Takođe, kako prenosi "Velt", pretpostavlja se da je TOS-3 znatno precizniji od svojih prethodnika.

RUSKO RAKETIRANJE NJUJORKA: Detonacija, pa prah posle eksplozije (VIDEO)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA