Најновије

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Нећемо говорити родно осетљивим, него српским језиком

Патријарх Порфирије поручио је да је тема научног скупа "Правни аспекти и последице примене Закона о родној равноправости" сувише значајна јер се примена тог закона не тиче само наших поколења и истакао да ми не говоримо и нећемо говорити родно осетљивим језиком, него српским језиком.

Он је у писаној поруци, коју је на скупу прочитао епископ новобрдски Иларион, замолио учеснике скупа - професоре права, научнике, адвокате и друге учеснике да данас и наредних дана предложе које правне мере је потребно да предузмемо како бисмо у блиској будућности могли да престанемо да се бавимо тим законом, за који је рекао да покушава да мењајући начин наше комуникације потпуно измени начин нашега живота - наш етос, саопштила је СПЦ.

Он је додао да не пристајемо да било коме због тога што говори српским језиком буду ускраћена људска права, а поготово да због тога буде кажњаван.

Патријарх који је са тог важног скупа изостао због сахране викара - владике Антонија старешине Подворја српске цркве у Москви, подсетио у поруци на акламативну подршку свеукупне јавности коју је добио први скуп организован на исту тему и тада донети закључци, што, како је нагласио, снажно манифестује да српски православни народи и други народи "који деле исто сунце", неће дозволити да наредна поколења буду грабава.

"Десетине и десетине наступа на исту тему и бројна писма сведоче о томе да људи не пристају да мајке и очеви буду родитељи бројеви један и два или три или четири. Не желимо да наша деца не знају ко им је мајка, а ко отац, а да напослетку не знају ко су и сами", поручио је патријарх.

"Ми не говоримо и нећемо говорити родно осетљивим језиком, него српским језиком. Не пристајемо да било коме због тога што говори српским језиком буду ускраћена људска права, а поготову да због тога буде кажњаван. Наш народ посебно изражава негодовање због чињенице да се од вртића, преко основних и средњих школа и универзитета, намеће промена свести и начина живота појединца и друштва у целини промовисањем родне, тачније ЛГБТQИА+ политике и праксе. Противно сваком демократском начелу је да личне склоности мањине коју нико не угрожава ни на који начин, нити сме да угрожава, постану опште обавезујуће за већину", наведено је у поруци паријарха.

На скупу у Народној библиотеци Србије је говорио и председник Матице српске Драган Станић који је оценио да је скуп изнуђен јер су Законом угрожени темељи опстанка какво човечанство познаје.

Према његовим рецима, то је крупан проблем са којим се суочавамо јер нам прети реална опасност да токови друштвеног развоја, идеологије иду забрињавајућим смером.

У уводном излагању један од највећих стучњака за родну идеологију Маргарита Питерс, која је дипломирала на Сорбони, доктор политчких наука, чија је тема докторског рада била "Глобализација глобално управљање светом", говорила је о "џендер идеологији" на Западу са освртом на Србију, и упозорила да већ 36 земаља признаје истополне бракове.

Патријарх је захвалио и госпођи Питерс која је допутовала из Брисела "да би нам дала подршку", и додао да је у Европи и свету много интелектуалаца попут ње, што сведочи да ми нисмо против демокатских начела и људских права и слободе, него управо супротно.

"Црква, Матица, стручна јавност, читав народ, бране људска права и слободе", навео је патријарх и додао да још једном жели да захвали Матици српској, која, како је нагласио, плови животном матицом свог српског народа снажно се борећи за његова права, његов идентитет и самосвојну препознатљивост у галерији европских народа и култура.

Прочитајте ОВДЕ о новом продору руске армије на фронту у Украјини

Извор: Спутњик

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА