Najnovije

Rusija svoje južne granice pretvara u neprobojni zid za tuđe avione i dronove

Rusija duž svojih južnih granica raspoređuje svoje moderne multifunkcionalne sisteme za elektronsko ratovanje.

Ilustracija (Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije)

Sasvim precizno: raspoređuje sisteme „Palantin“ koji uspešno guše ne samo mobilnu telefoi niju i radio komunikacije, već i kanale za kontrolu dronova. Ti sistemi su u stanju i da u svoje delovanje inkorporiraju i ostale uređaje za elektronsko ratovanje, tako da zajedno čine jedinstvenu mrežu.

Rusija sada sve svoje bataljone za elektronsko ratovanje u Južnom vojnom okrugu oprema „Palantinima“ koji uspešno oslepljuju i onesposobljavaju i veoma male dronove. Što je još važnije, veoma uspešno ometaju i radio-relejne stanice i satelitske zemaljske terminale.

„Palantin“ je prvi put testiran pre godinu dana na vežbi u blizini Voronježa. Potvrdilo se da onemogućuju i efikasno ometaju i guše komunikacije u zoni do 1.000 km i da štite sopstvene trupe od upotrebe protivničkog visokopreciznog oružja. U Južni vojni okrug počeli su da stižu i drugi moderni sistemi za elektronsko ratovanje. Uskoro će stići i helikopteri za elektronsko ratovanje Mi-8MTPR-1 sa sistemom „Ričag-AV“. Dizajnirani su za `sakrivanje` aviona od neprijateljskih radara i zaštitu od protivavionskih i avionskih raketa.

Moskovski vojni stručnjak Vladislav Šurigin je povodom svega rekao: „Nije tajna da je `Palantin` stvoren da bi, pre svega, gušio i onesposobljavao najnovije vojne komunikacione sisteme NATO. Ali, ispostavilo se da je toliko svestran da može da obavlja i druge zadatke. NJegova sposobnost da `izbacuje iz igre` dronove bilo koje klase biće posebno važna“.

Šurigin dodatno naglašava: „Ne treba se čudi što upravo Južni vojni okrug masovno dobija najnoviju opremu za elektronsko ratovanje. Tu se nalazi većina tačaka sudara interesa Rusije sa Zapadom, kao i sa postsovjetskim državama. Dovoljno je spomenuti Krim, Abhaziju i Južnu Osetiju. Povrh sve, sredstva za elektronsko ratovanje predstavljaju odbrambeno oružje“.

„Palantini“ su sposobni da `uguše` kompletnu taktičku radio vezu neprijatelja u dijapazonu ultrakratkih i kratkih talasa. NJihova najvažnija karakteristika je sposobnost efikasnog delovanja protiv savremenih i perspektivnih radio stanica koje su sposobne da fleksibilno menjaju svoje frekvencije i algoritme rada - takozvanih softverski definisanih radio-sistema. Softver „Palantina“ omogućava i prijem i integrisanje informacija iz različitih izvora za elektronsko ratovanje i elektronsku špijunažu i njihov prenos višim vojnim instancama. To će omogućavati da onlajn prate situaciju i odlučuju o sinhronizovanoj upotrebi različitih mašina za elektronsko ratovanje.

„Palantini“ su – tvrdi rusko Ministarstvo odbrane – u stanju da funkcionišu i u širokopojasnom režimu i da postavljaju ciljane smetnje na određenim pravcima i prema određenim radio-signalima. Mogu da „uguše“celo područje ili se suprotstave određenom predajniku ili prijemniku. „Palantini“ su u sebi objedinili funkcije radio-ometača i elektronske špijunaže. U stanju su ne samo da otkriju bespilotnu letelicu koja se približava, nego i da izračunaju približne koordinate njenog operatera, a zatim da ugase kontrolni signal između njega i drona, čineći sam dron bespomoćnim.

-„Palantini“ su važni za zaštitu od bespilotnih letelica, - kaže vojni istoričar Dmitrij Boltenkov.

- Rat u Karabahu je problem borbe sa njima podigao na novi nivo. Danas čak i države koje nisu vojno najnaprednije mogu imati flotu opasnih bespilotnih letelica i malih dronova-kamikaza kojima se ne može parirati sa zastarelom opremom.

Američki razarač ušao u ruske vode, "baćuške" munjevito reagovale. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA