Najnovije

GAZE VIŠE NEĆE BITI: Ovo je izraelski pakleni plan

Sistematsko uništavanje preostalih zgrada u gradu Gaza počeće za nekoliko dana, rekao je izraelski izvor novinaru Simoru Heršu.

Prošlo je nedelju dana od stravičnih napada Hamasa na Izrael, a odgovor izraelskih oružanih snaga biće jasan i beskompromisan, piše američki novinar Simor Herš.

Tokom protekle nedelje, izraelski avioni su neprekidno bombardovali nevojne ciljeve u gradu Gazi. Uništeni su stambeni objekti, bolnice i džamije, a napadi su izvedeni bez prethodnog upozorenja i bez pokušaja da se civilne žrtve minimiziraju.

Izrael je takođe izbacio letke iz aviona u kojima se upozoravaju građani Gaze i okolnih područja da, ako žele da prežive, treba da idu na jug, ako treba, pešače 40 kilometara do prelaza Rafa koji vodi u Egipat.

Od ovog pisanja, prema Heršovim rečima, nije poznato da li će finansijski oskudan Egipat dozvoliti ulazak milion migranata, od kojih su mnogi posvećeni cilju Hamasa.

Novinar ističe da mu je izvor rekao da Izrael pokušava da ubedi Katar, koji je na nagovor premijera Benjamina Netanjahua bio dugogodišnji finansijski podržavalac Hamasa, da se pridruži Egiptu u finansiranju šatorskog naselja za milion i više dolara. izbeglice koje čekaju da pređu granicu.

Izraelski zvaničnici su upozorili Egipat i Katar da će, ako se to ne dogodi, izbeglice morati da se vrate u Gazu.

Jedna moguća lokacija, rekao je izvor, je napušteno zemljište u severnom delu Sinajskog poluostrva, u blizini graničnog prelaza iz Gaze, gde se nalazilo izraelsko naselje poznato kao Jamit kada je Izrael zauzeo poluostrvo nakon pobede u Šestici. – Dnevni rat 1967. Izrael je evakuisao i buldožerom srušio naselje pre nego što je Sinaj vraćen Egiptu 1982. godine.

Očigledno zanemarivanje Izraela za dobrobit građana Gaze usred prisilne migracije više od milion izgladnjelih ljudskih bića privuklo je svetsku pažnju i dovelo do sve veće međunarodne osude, uglavnom usmerene na premijera Benjamina Netanijahua, piše Herš.

Glavni problem za izraelske ratne huškače je nevoljkost, uprkos mobilizaciji više od 300.000 rezervista za uličnu bitku od vrata do vrata sa Hamasom.

Jedan stariji veteran IDF-a koji je služio na visokom položaju rekao je da je polovina izraelske vojske raspoređena tokom protekle decenije ili više da zaštiti sve veći broj malih naselja raštrkanih širom Zapadne obale.

„Izrael ne veruje svojoj pešadiji, niti da su spremni za rat“, dodao je izvor.

Civilno stanovništvo je prinuđeno da napusti region, a Izrael poziva vazduhoplovstvo da uništi preostale strukture u gradu Gazi i drugim mestima na severu.

Neće više biti grada Gaze. Izrael će tada, u sledećoj fazi, početi da baca bombe američke proizvodnje od 5.000 funti, poznate kao „razbijači bunkera“ ili JDAM, u sravnjene oblasti gde se zna da borci Hamasa žive i proizvode rakete i drugo oružje, piše Herš.

Trenutni plan podrazumeva da će se napad JDAM-a, ako bude odobren, izvesti već u nedelju ili ponedeljak. On računa na efikasnost prisilnog izgnanstva iz grada Gaze i juga, uz neposrednu kopnenu invaziju koja će uslediti, dodaje Herš.

Poboljšanu verziju ovog oružja, poznatog kao GBU-43/B, koju su mediji opisali kao „majku svih bombi“, SAD su bacile na komandni centar ISIS-a u Avganistanu u aprilu 2017.

Rana verzija oružja prodata je Izraelu 2005. godine, navodno za upotrebu protiv sumnjivih iranskih nuklearnih objekata, a poboljšanu verziju sa laserskim navođenjem odobrila je administracija bivšeg američkog predsednika Baraka Obame za prodaju Izraelu pre deceniju. Čak i tada, kaže izraelski izvor, Netanjahu i njegovi savetnici su shvatili da je podrška Hamasu opasna, poput „držanja tigra kao kućnog ljubimca koji bi te pojeo za minut“.

Izrael je uveren, rekao je izvor Heršu, da će poboljšana verzija JDAM-a sa većim bojevim glavama prodreti dovoljno duboko pod zemlju pre nego što detonira — trideset do pedeset metara — sa eksplozijom i rezultujućim zvučnim talasom „ubijajući sve u krugu od pola milje“.

Izvor dodaje da rukovodstvo Hamasa želi da neki civili ostanu gde jesu kako bi mogli da ih koriste kao živi štit. Novi izraelski plan za prisilno izgnanstvo je „Barem neće svi ljudi biti ubijeni“, objašnjava izvor.

Koncept, kako je istakao, datira iz ranih godina američkog rata u Vijetnamu, kada je administracija predsednika DŽona F. Kenedija odobrila strateški plan koji je podrazumevao prisilno preseljenje vijetnamskih civila u sporna područja kako bi se na brzinu izgradili stambeni objekti. u oblastima za koje se smatralo da su pod kontrolom Južnog Vijetnama. Napuštene teritorije su tada proglašene zonama slobodne vatre, gde su američke trupe mogle slobodno da pucaju.

Sistematsko uništavanje preostalih zgrada u gradu Gaza počeće za nekoliko dana, primetio je izraelski izvor. Posle toga bi moglo doći do bunkera koji razbija JDAM-ove. Zatim sledi „operacija čišćenja“ – izraelska pešadija će tražiti i ubijati Hamasove borce koji su uspeli da prežive napade JDAM.

Upitan zašto Izrael misli da će egipatska vlada pristati, čak i pod pritiskom administracije predsednika DŽozefa Bajdena, da prihvati više od milion izbeglica iz Gaze, on podseća na nedavne kontroverze u samom Vašingtonu.

Demokratski senator Robert Menendez i njegova supruga optuženi su za korupciju u vezi sa poslovima sa visokim egipatskim zvaničnicima i navodnom prenošenju obaveštajnih podataka o ljudima koji rade u američkoj ambasadi u Kairu.

Međutim, ne misle svi na Zapadu da će sve dobro proći nakon napada JDAM-a, ako do njega dođe. Jedan bivši zvaničnik evropske obaveštajne službe koji je godinama služio na Bliskom istoku rekao je da Egipat ne želi da Hamas uđe u zemlju i da će stoga minimalno ulagati u ovaj plan.

IDF PRETI: Hezbolah će se suočiti sa smrtonosnim odgovorom

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA