Najnovije

Lavrov: Amerika gaji iluziju da će zadržati dominaciju u svetu

Egoističan pristup zapadnih zemalja u svetskoj politici ne doprinosi rešavanju brojnih problema i vodi ka pojavljivanju novih linija podele, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Šef ruske diplomatije primetio je da brojne zapadne zemlje, na čelu sa SAD „u iluzornoj nadi da će zadržati dominaciju koja prolazi“ teže da zamene opšte priznate norme međunarodnog prava, uključujući Ustav UN, ozloglašenim „poretkom zasnovanom na pravilima“.
„Očigledno je da takav egoistična pristup ne doprinosi održavanju međusobnog poverenja u ime rešavanja brojnih problema današnjice – od međunarodnog terorizma i transnacionalnog kriminala do klimatskih promena i nestašice sveže vode. Naprotiv, to vodi ka pojavi novih linija podele, reideologizacije i militarizacije međunarodnog života, opasnih recidiva 'blokovskog razmišljanja'“, konstatovao je Lavrov.

Kako je istakao, proces formiranja pravednijeg, demokratičnijeg i stabilnijeg multipolarnog svetskog poretka postao je nepovratan.

„Novi svetski centri jačaju svoje položaje, pre svega u Azijsko-pacifičkom regionu, Africi i Latinskoj Americi. Te države koje se dinamično razvijaju ne kopiraju zapadni ultra liberalni model, nego vode nezavisnu politiku s osloncem na suverenitet i kulturnu i civilizacijsku originalnost. Na osnovu toga postižu impresivne uspehe u najrazličitijim oblastima“, rekao je Lavrov.

Rusija će, dodao je, nastaviti da vodi samostalnu, nezavisnu spoljnu politiku pod bilo kojim okolnostima.
„Istovremeno ostajemo jedan od ključnih garanta međunarodno-pravne arhitekture zasnovane na UN, formirane nakon Drugog svetskog rata“, skrenuo je pažnju ministar.
Lavrov je dodao da su brojne konstruktivne inicijative Rusije, uključujući ideju ruskog lidera Vladimira Putina o sazivanju samita pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN, usmerene na poboljšanje situacije u svetu.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin ranije je pozvao da se održi sastanak lidera država-stalnih članica SB UN (Rusija, SAD, Kina, Francuska, Velika Britanija). Prema njegovim rečima, neophodan je razgovor o problemima očuvanja sveta, jačanja globalne i regionalne bezbednosti, kontroli strateškog naoružanja, zajedničkim naporima u borbi protiv terorizma i drugim izazovima. Sve države su izrazile spremnost da dođu na sastanak.

Izvor:Rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA