Najnovije

VUČIĆ, MALI I MIŠČEVIĆ U KOTORU: Samit lidera Zapadnog Balkana - domaćin premijer Spajić

Na samitu pod sloganom "Jedan region zajednička vizija" danas se u Kotoru sastaju lideri Zapadnog Balkana i Evropske unije. Zvaničnici iz regiona, predstavnici EU i Sjedinjenih Američkih Država razmatraće Plan rasta za Zapadni Balkan. Samitu će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić. S njim u delegaciji biće i ministar finansija Siniša Mali i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.
Milojko Spajić - domaćin samita

Milojko Spajić - domaćin samita

Domaćin Samita u Kotoru je premijer Milojko Spajić a skup počinje u 09:30 kako je najavila Vlada Crne Gore. Najavljeno je i prisustvo evropskog komesara za susedstvo i proširenje Olivera Varheljija i pomoćnika američkog državnog sekretara zaduženog za Evropu i Evroaziju DŽejmsa O'Brajena.

Samitu će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Sa njim u delegaciji biće i ministar finansija Siniša Mali i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Konferencija za novinare, na kojoj će se obratiti Spajić i Varhelji, počinje u 10.30.

Na događaj su, osim lidera i ministara iz regiona, pozvani i predstavnici Saveta za regionalnu saradnju, Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke, Svetske banke, Transportne zajednice, Atlantskog saveza, Energetske zajednice, Fondacije za otvoreno društvo, ReSPA, GIZ-a, visoki predstavnici Evropske komisije i drugi.

To je treći regionalni samit lidera Zapadnog Balkana koji se održava u poslednjih nekoliko meseci. Prethodna dva održala su se u Tirani i Skoplju.

Inače, Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU.

Plan se odnosi na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadno-balkanske šestorke dobije određenu sumu novca na svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

Pročitajte OVDE o susretu Putina i Đinpinga u Pekingu

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA