Najnovije

SKIDALI GA GOLOG, VEZIVALI LANCIMA I DAVILI: Isplivali šokantni detalji zverskog mučenja u zatvorima CIA

Mučenje jednog osumnjičenog teroriste iz Al Kaide opisano je do detalja u novoobjavljenim pismima koja je sadašnja direktorka CIA Đina Hasel slala u sedište agencije krajem 2002. godine, kada je vodila tajnu američku pritvorsku jedinicu na Tajlandu.

Zatvor, ilustracija (Foto: Jutjub)

Veruje se da je osumnjičeni Abd al-Rahim al-Naširi učestvovao u planiranju bombardovanja broda "USS Colea" u Jemenu 2000. godine, a CIA je bila uverena da zna i za druge planirane napade.

Agenti CIA su tokom ispitivanja Al Naširija okrutno mučili na razne načine. Oni su ga skidali golog, vezivali ga u lance, udarali o zidove, zatvarali u malu kutiju i simulirali egzekucije nad njim, kao i kontroverzni metod "voterbording" prilikom kojeg su mu preko lica stavljali krpu, a zatim sipali vodu na njega kako bi on imao osećaj da se davi. Međutim, to je sve bilo spomenuto u zvaničnim izveštajima.

Mnoge pojedinosti toga šta se dešavalo Al Naširiju tokom nekoliko nedelja mučenja na Tajlandu nisu objavljene.

One su opisane u pismima koje je objavila Nacionalna bezbednosna arhiva, privatni istraživački institut, koji ih je dobio na osnovu Zakona o slobodi informacija.

Ta dokumenta su, naravno, redigovana i mnoge stvari su skrivene, ali je iz njih jasno da je Haspel naredila agresivno mučenje osumnjičenog, čim je doveden u pritvorsku jedinicu.

Kako se navodi, odmah su mu obrijali glavu i stavili lance. Satima su ga držali u maloj kutiji gde je mogao da stane samo sklupčan.

Nakon što su ga udarali o zid, on je navodno počeo da odaje planove napada na brodove u Hormuškom zalivu.

U jednom od dokumenata piše da je on jednog dana tri puta podvrgavan simulaciji davljenja.

Takođe su ga često držali u potpunom mraku sa kapuljačom na glavi i tada bi bio smešten u takozvanoj "velikoj kutiji".

Iz dokumenata se može zaključiti da su se tehnike mučenja smenjivale više puta.

- Ispitivači su pokrili glavu subjekta kapuljačom i ostavili ga da leži na stolu (nakon voterbordinga), stenjući, drhteći i iznova moleći Boga da mu pomogne - piše u jednom od dokumenata koji se odnosi na 12. dan mučenja. Kako piše, nakon pola sata ležanja on je ponovo podvrgnut mučenju vodom, a zatim go zatvoren u malu kutiju.

Navodi se da su ispitivači takve seanse mučenja ponavljali iznova i iznova.

Kako piše u poslednjem dokumentu, on je na kraju rekao da će im ispričati sve što žele da čuju.

Portparol CIA Timoti L. Baret rekao je da agencija ne želi da komenatriše objavljene deklasifikaciju dokumenata niti činjenicu da su mnogo redigovani.

Al Naširi je bio jedan od trojice zatvorenika koji su u periodu nakon 11. septembra 2001. godine bili podvrgnuti voterbordingu, koja je u to vreme bila dozvoljena zakonom.

Zatvaranje Al Naširija, kako na Tajlandu, tako i nakon njegovog prebacivanja u drugu tajnu lokaciju CIA u Poljskoj u decembru 2002. godine, kratko je opisao Senatski obaveštajni odbor u izveštaju od 700 stranica o izdržavanju pritvora objavljenom krajem 2014. godine.

Izveštaj navodi reči jednog ispitivača CIA, prema kojima Al Naširi, državljanin Saudijske Arabije, koji je uhapšen u oktobru 2002. godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uopšte nije obezbedio nikakve informacije zbog kojih bi bio podložan suđenju. Kasnije je prebačen u vojni zatvor u zalivu Gvantanamo, Kuba, gde je i danas zatvoren.

Uprkos kontroverzama vezanim za vođenje tajnog zatvora na Tajlandu i mučenje zatvorenika, Đina Haspel je ove godine postavljena za šefa CIA.

OVDE pogledajte kako je iranska vojska eliminisala ekstremiste.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Protesti na Okinavi

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA