Najnovije

Evo zašto Vulin kaže da je "u interesu Srbije da BiH bude stabilna, snažna i uspešna"

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je, prilikom posete Sarajevu, pozvao bosanskohercegovačku koleginicu Marinu Pendeš u posetu Srbiji. Ministri su istakli da su obe zemlje posvećene miru.

Aleksandar Vulin (Foto: Jutjub)

Ministarka Pendeš je rekla da je današnji susret dokaz dobre saradnje, a dodala je i da dve zemlje i dva ministarstva odbrane imaju dugi niz godina potpisane sporazume. "Plan aktivnosti, svega onoga što smo planirali za 2017. godinu je u potpunosti ispunjen", navela je.
Dodala je da je fokus buduće saradnje dve zemlje, kad je u pitanju 2018. godina, obrazovanje i razmena oficira, ali i pomaganje kad je u pitanju odgovor na prirodne katastrofe i nesreće. Zahvalila se na tome što je Srbija ponudila svoje resurse letos, za gašenje požara u Hercegovini.
Pandeš je navela da se se usaglasili i da može biti bolje saradnje u sektoru javnih nabavki. "Ocenjujem da je ovo poseta jako bita, to je poseta prijateljske zemlje", navela je.
Ministar Vulin je naveo da je od interesa za Srbiju stabilna, snažna, uspešna BiH, koja se razvija.
"Naša dva ministarstva imaju dosta prostora za saradnju. U našoj vojnoj akademiji se školuje 27 oficira OS BiH i ponosni smo i zadovoljni što možemo na njih preneti znanja i iskustva kako bismo od njih napravili dobre oficire koji će brinuti o bezbednosti svoje zemlje", rekao je Vulin.
Razgovarali smo o budućnosti, položajima odbrambene industrije mogućnosti da negde zajedno nastupimo i partnerstvu koje možemo pružiti jedni drugima, dodao je.
Dogovarali smo se da obratimo pažnju na migrantsku krizu, koja podjednako može da ugrozi i Srbiju i BiH, da treba da imamo zajednički odgovor na elementarne nepogode, naveo je.
Vulin se zahvalio na principijelnom stavu, na sastanku A5 u Ohridu, načelnika Generalštaba OS BiH generala Jelača, koji je, kako je rekao, tada stavio jasno do znanja da predstavnik Kosova ne može drugačije da bude predstavljen nego prema dogovorenoj formi.
Vulin je rekao da je država Srbija okrenuta miru, i da je, kao ključna država regiona, garant miru. Na čelu države je Vučić koji je okrenut miru, nekad i na svoju štetu, kad zanemari po neku rečenicu, naveo je.
"Nijedna teška, preteška izjava nije krenula iz Republike Srbije. Vrlo vodimo računa o tome da budemo faktor stabilnosti", istakao je.
Podsetio je na situaciju u Potočarima, kad je napadnut tada premijer, Aleksandar Vučić i rekao da se i posle dve godine ništa ne zna o napadačima. "Ja vam garantujem da se tako nešto desilo u Srbiji, mi bismo učinili sve da se krivac i odgovorni nađu do sada", rekao je ministar odbrane.
Nijedan državnik Srbije nije povredio teritorijalni integritet BiH, uvek smo govorili da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, naveo je.
Istakao je da je dugo vremena prošlo od kad ministar odbrane Srbije nije bio u Sarajevu, i naveo da ne treba čekati toliko dugo, već da treba da se razgovara.
Pročitajte OVDE zašto Vojislav Šešelj kaže da će ostati u politici do smrti?
Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Šta Vulin kaže o stanju u vojsci i mirovnim misijama, Vučiću i naoružanju.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA