Najnovije

ASAD UPOZORAVA NA PRLJAVU RATNU IGRU AMERA: Pogledajte gde prebacuju džihadiste Islamske države i Al Kaide (VIDEO)

Kurdske Jedinice narodne zaštite (JPG) izvršile su novi napad na pro-turske snage u regionu Afrin. JPG je ubio 4 člana grupe militanata u selu Marijam.

Američka vojska (Foto: Army.mil)

Ovo je bio prvi napad JPG-a u Afrinu u oktobru. U septembru, kurdska grupa je izvršila oko 20 napada. Većina njih se desila u prvoj polovini meseca. Smanjenje vojne aktivnosti JPG u regionu Afrina najverovatnije je povezano sa dodatnim bezbednosnim merama koje koriste Turske oružane snage (TAF) i njihovi saveznici.

Predsednik Bašar al-Asad je 9. oktobra izdao zakonski dekret br. 18 za 2018. godinu kojim se odobrava opšta amnestija vojnih dezertera unutar i van zemlje. Ova amnestija ne uključuje begunce od pravde, osim ako se ne predaju u roku od 4 meseca za one u zemlji i 6 meseci za one van zemlje. Ovaj razvoj je još jedan korak vlade Damaska u cilju podrške procesu pomirenja u zemlji pogođenoj ratom. Ona takođe može pozitivno uticati na povratak sirijskih izbeglica iz obližnjih država.

Moskva ima informacije o pokušajima ponovnog raspoređivanja terorista iz sirijskog Idliba u Irak, ali ove akcije su prekinute, izjavio je 10. oktobra ruski zamenik ministra inostranih poslova Oleg Siromolotov. Dodao je da je"Irak dobro upoznat sa tim i da mu ne trebaju dodatni teroristi ".

Iran, Sirija i Rusija su više puta izrazili zabrinutost zbog premeštanja pripadnika terorističkih grupa, uglavnom Islamske države i Hadžat Tahrir al-Šama. Izveštaji o helikopterima koalicije pod vođstvom SAD-a, koji evakuišu članove ID iz pokrajine Deir ez Zora u baze koalicije, stalno se pojavljuju u sirijskim državnim medijima.

Interesantno je napomenuti da je rusko ministarstvo spoljnih poslova istaklo i aktivnosti "neidentifikovanih helikoptera" u Avganistanu, gde vrše snabdevanje i drugu logističku podršku članovima Islamske države.

Blok predvođen Amerikom aktivno negira ove izveštaje i smatraju ih "dezinformacijama" i "propagandom". Bez obzira na to, prema mnogim stručnjacima i izvorima sigurnosti, bar jedan deo članova ID uspešno je prebačen sa sirijskog i iračkog ratišta u Avganistan i Libiju.

DŽihadisti spremaju napade na pravoslavne crkve i manastire na Kosovu i Metohiji. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Kragujevac ne da svetinje

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Još uvek traju borbe između kurdskih snaga JPG i SDF protiv džihadista Islamske države u dolini Eufrata

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA