Najnovije

Mediji: Sastanak Putina i Sija - događaj koji će promeniti svet

Susret ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga, koji će se održati tokom njegove posete Moskvi, koja počinje danas, mogao bi da bude događaj koji će promeniti svet, piše australijski list The Australian.

List podseća da razgovori o situaciji u Ukrajini, koji će se voditi između ruskog i kineskog lidera, imaju potencijal da postanu „događaj koji transformiše svet“, ali će svaki mirovni plan koji proiziđe iz njih biti „u velikoj meri fokusiran na poziciju Rusije“.

"Si Đinping počinje državnu posetu Rusiji, koju Peking naziva mirovnom posetom, kako bi odigrao ulogu posrednika u okončanju vojnog sukoba između Rusije i Ukrajine. Susret dvojice lidera biće pažljivo praćen u zapadnim prestonicama, pokušavajući da ulove znake da kineski predsednik insistira na početku mirovnih pregovora između Moskve i Kijeva", ističe list.

Kako list ističe, glavni rezultat posete kineskog lidera Moskvi može biti plan za mirovni sporazum koji će omogućiti rešavanje vojnog sukoba u Ukrajini, koji čeka ceo svet.

"Potvrdivši svoju sposobnost da bude međunarodni posrednik tokom neočekivanog diplomatskog pomirenja Saudijske Arabije i Irana, Peking nastoji da učvrsti svoju ulogu mirotvorca. Čini se da Kremlj takođe pozdravlja napore Kine i njenu spremnost da pomogne u okončanju sukoba, u kojoj se Kina pozicionirala kao neutralna strana, odbijajući da osudi invaziju i optužujući Sjedinjene Države i zemlje NATO-a za vojnu podršku Kijevu“, napominje Australian, dodajući, međutim, da će se SAD „suprotstaviti pozivima Kine na prekid vatre tokom posete kineskog lidera Moskvi, jer će to ići u prilog Rusiji“.

Prema pisanju lista, još jedan ishod putovanja Si Đinpinga u Moskvu mogao bi da bude dogovor o izgradnji „brze železnice koja će povezati Tihi i Atlantski okean i transformisati Kinu, dajući toj zemlji status najveće svetske sile“.

„Tokom proteklih 2.000 godina samo je Britansko carstvo uspelo da stvori globalnu transportnu mrežu, ali čim Peking poveže Tihi okean sa Atlantikom, on će ponoviti i nadmašiti ovaj uspeh. Teško da će to biti moguće učiniti bez podrške Rusije“, ističe publikacija.

UŠAO JE SAM U NEPRIJATELJSKI ROV: Neverovatna hrabrost ruskog vojnika, u borbi prsa u prsa trojicu upucao, dvojicu zarobio (VIDEO)

Izvor:sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA