Najnovije

Potpuna okupacija: NATO vojska vršlja po Crnoj Gori!

Prostor od Danilovgrada do Skadarskog jezera biće od 31. oktobra do 4. novembra poprište međunarodne terenske vežbe upravljanja posledicama vanrednih situacija na kojoj će učestvovati 570 vojnika iz 26 zemalja članica NATO i partnerskih zemalja.

NATO vojska vršlja po Crnoj Gori (Foto: Sinhua)

Ovo su saopštili iz Vlade Crne Gore, uz podsećanje da vežbu organizuju Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC) i Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.
Ovo je šesnaesta vežba koju organizuje EADRCC, a prva te vrste u Crnoj Gori.
Iz Vlade poručuju da će vojni timovi uvežbavati mehanizme odgovora u slučaju prirodnih i drugih katastrofa. Vežba će doprineti jačanju kapaciteta pogođene države da efikasno koordinira operacije u vanrednim situacijama. U radu vežbe učestvovaće i 40 posmatrača iz 21 države koje su članice NATO ili su partnerske države.
Scenario se zasniva na odgovoru na poplave i hemijske incidente koji utiču na stanovništvo i infrastrukturu u okolini Podgorice, u područjima reka Morače i Zete, oblasti Skadarskog jezera, kao i terena susedne opštine Danilovgrad.
U ovaj posao uključeno je i uklanjanje neeksplodiranih sredstava koja su se pomerila usled poplava.
„Na vežbi će biti prikazane najnovije tehnologije otkrivanja, transporta i uklanjanja neeksplodiranih sredstava u okviru NATO programa ‘Nauka za mir i bezbednost'“, saopštili su iz Vlade. Izvor: in4s.net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA