Najnovije

UOČI MINHENSKE BEZBEDNOSNE KONFERENCIJE: "Nenameran vojni sukob" Rusije i NATO sve izvesniji!

Uprkos politici "otvorenih vrata" koju NATO zagovara, većina zemalja koje su najzainteresovanije za članstvo u Alijansi nema realne šanse da joj se u skorije vreme pridruži, navodi se u izveštaju objavljenom uoči predstojeće Minhenske bezbednosne konferencije (MSC).

NATO - Rusija (Ilustracija: Pravda)

U Minhenskom bezbednosnom izveštaju, pod nazivom "Do ivice – i natrag?", istovremeno se upozorava da bi loši proračuni i nesporazumi mogli da dovedu do nenamernog vojnog sukoba na relaciji NATO-Rusija. Uoči Minhenske bezbednosne konferencije, koja će biti održana od 16. do 18. februara, u izveštaju objavljenom na sajtu MSC ukazuje se da neki bezbednosni eksperti raspravljaju o idejama vezanim za novu bezbednosnu arhitekturu, ali da i privlačnost i izvodljivost tih predloga ostaju pod znakom pitanja. "Centralna i istočna Evropa u fokusu su napete političke rasprave, jer mnoge u Evropskoj uniji brine demokratsko srozavanje u delovima tog regiona", stoji u izveštaju. S druge strane, ističe se, za razliku od ovih političkih potencijalnih linija razdora, vojna saradnja na istočnom boku NATO-a je napredovala.

"Nastavak dvojake strategije sa Rusijom"

U delu Minhenskog bezbednosnog izveštaja s podnaslovom "Centralna i istočna Evropa: Unutra ili izvan?", navodi se i da NATO, premda tvrdi da "ne želi novu trku u naoružanju" s Rusijom, nastavlja svoju dvojaku strategiju zastrašivanja i dijaloga. "Međutim, sve veće slabljenje instrumenata za kontrolu naoružanja i raspoređivanje dodatnih vojnih kapaciteta mogli bi da dovedu do daljeg pogoršanja bezbednosne situacije u Evropi", upozorava se u tekstu. U tom kontekstu, ukazuje se da su ključni sporazumi o nuklearnom razoružanju kao što su INF ili "Novi početak" (New START) pod pritiskom, dok su sporazumi o kontroli konvencionalnog naoružanja poput sporazuma CFE praktično "mrtvi". Mere izgradnje poverenja kao Bečki dokument sve se više zaobilaze "što je pokazala ruska vojna vežba 'Zapad' sprovedena u septembru", navodi se u izveštaju. "S obzirom na ovako uznemirujuće stanje stvari, loši proračuni i nesporazumi i te kako bi mogli dovesti do nenamernog vojnog sukoba", predočava se u izveštaju.

"Neizvesnost u pogledu transatlantskog partnerstva"

U delu teksta posvećenom Evropskoj uniji, ukazuje se na neizvesnost u pogledu transatlantskog partnerstva, Bregzita, značajnih neslaganja među državama članicama - pogotovu kad je reč o migraciji - ali i na sve lošiju bezbednosnu situaciju na granicama Unije. "Zbog ovih 'pukotina' u EU, početak 2017. godine izgledao je sumorno. Većina tih izazova i danas utiče na EU, ali sada postoji više od tračka nade", stoji u izveštaju. Kao objašnjenje, navodi se da je ekonomski rast u EU stabilan i neočekivano visok, dok su delovi projekta evropskih integracija ponovo pokrenuti, a javno mnjenje je, kako se zaključuje, sve naklonjenije članstvu u Uniji. Inače, Minhenska bezbednosna konferencija, koja se održava od 1963. godine, u proteklih pet decenija postala je glavni globalni forum za diskusije o bezbednosnoj politici, navedeno je na sajtu MSC. Rusija je već spremna za rat na svojoj teritoriji, a tamošnje Ministarstvo za vanredne situacije objavilo je najverovatniji scenario u slučaju napada na Rusiju. Više o tome pročitajte OVDE. Izvor: Tanjug

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA