Najnovije

DA LI JE OVO MOGUĆE: Severna Koreja raspolaže raketom kojom može gađati i Vašington?!

Amerikanci histerično traže da Severnoj Koreji bude oduzeto pravo glasa u Ujedinjenim nacijama i da sve zemlje prekinu svaki odnos sa Pjongjangom.

Raketa (Foto: Jutjub)

Otkud ovakva i ovolika dreka?

Pitanje je na mestu iako je svima unapred jasno da je Belu kuću i Pentagon uzbunila i uspaničila poslednja uspešna raketna proba Severne Koreje koja je pokazala da ona već raspolaže balističkom raketom koja je u stanju da veliku nuklearnu bombu donese do bilo koje tačke na zapadnoj polovini teritorije SAD, a verovatno i do Vašingtona i NJujorka.
Ta raketa je lansirana 29. novembra u 2:47 po lokalnom vremenu (u 20:17 po srednjeevropskom). NJen let je potrajao oko 50 minuta.
Oružane snage Južne Koreje objavile su da se bila podigla na 4.500 kilometara i da je preletela oko 960 kilometara.
Prvobitne procene su bile da se radi o testiranju već poznate rakete Hwasong 14. Međutim, odmah je bilo jasno da se radi o raketi većih mogućnosti.
Pjongjang je potom objavio da je to bila „raketa novog tipa Hwasong 15“ koja u stanju da nosi tešku nuklearnu glavu i da udari po bilo kom delu kontinentalne Amerike.
Prethodni model - Hwasong 14 - testiran je 4. i 28-og jula ove godine.
Ta raketa se već u prvom pokušaju podigla na 2.800 kilometara visine i preletela 933 kilometra.
To je značilo da bi ta ista raketa - da je bila lansirana pod optimalnim uglom - najmanje 5.600, a možda i svih 8.000 kilometara. A to bi bilo dovoljno da ugrozi Aljasku i Havaje. Verovatno i Sijetl.
Zato su letos na Havajima isproveravane sirene za uzbunu. Prvi put od vremena Hladnog rata.

A šta realno može Hwasong 15?

Ta raketa - po procenama - može da preleti minimum 10-10,5 hiljada kilometara, a maksimum - 13.000 kilometara. Ovo podrazumeva da dobacuje makar do linije Detroit-Oklahoma Siti. A verovatnije je da „pokriva“ celu teritoriju SAD - sve do Atlantika.
Američki vojni eksperti su već procenili da Hwasong 15 realno ugrožava ceo niz strateških i vojnih objekata SAD, uključujući i bazu Kitsap u državi Vašington u kojoj se nalazi polovina podmornica klase „Ohajo“, a i sve ostale baze pacifičke flote SAD (zajedno sa San Dijegom).
Dohvatljiva meta su za Pjongjang i sve tri američke baze sa šahtnim interkontinentalnim raketama Minuteman III. Nalaze se u državama Vajoming, Montana i Severna Dakota.
Ovo znači da Severna Koreja polako postaje sposobna da udara ne samo po velikim zapadnim američkim gradovima nego i po strateškim nuklearnim snagama SAD...
Otuda i panika. I histerija, sa uveravanjem drugih zemalja da i njih ugrožava ono što može biti pretnja Sjedinjenim Državama... Islamska država ima plan B, a gde će premestiti kalifat pogledajte OVDE. Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA