Najnovije

NA DANAŠNJI DAN VUČIĆ POTPISAO ZSO SA ŠIPTARIMA: Đurić izjavio da je to 5:0 za Srbiju

Na današnji dan, 25. avgusta 2015. godine, Aleksandar Vučić i Isa Mustafa u Briselu potpisali sporazume o Zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici ("Brisel II"), posle čega je Marko Đurić izjavio da je "Srbija pobedila sa 5:0" Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su u Briselu potpisana sva četiri sporazuma i ocenio da su to dobri sporazumi koji garantuju sigurnost Srbima.

Vučić i Mustafa (foto: Pravda)

On je rekao da su potpisani sporazumi o Zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

"Večeras se uspostavlja Zajednica srpskih opština. ZSO će imati široka ovlašćenja, predesnika, potpredsednika, skuštinu, savet, grb, zastavu... Moći će da se finansira iz Srbije, i to je nedvosmisleno rečeno da Srbija ima to pravo", naglasio je Vučić, u izjavi RTS. 

Vučić je rekao da je delegacija Srbije obavila odličan posao i da će svi sporazumi biti obelodanjeni.

On je rekao da je delegacija Sribje ceo dan razgovarala sa predstavnicima EU, a da je tak na kraju videla delegaciju kosovskih Albanaca.

Osim toga, premijer je naglasio da je potpisivanjem sporazuma otvoren evropski put Srbije.

Kako je naveo, uzimajući u obzir okvir u kojem se naša delegacija kretala, "postignuto više nego što je očekivano".

"U svakom slučaju nisam nezadovoljan ovim što smo postigli i sa radošću ću ići u septembru našem narodu na KiM. Ići ću na dva dana... Čestitam formiranje ZSO našem narodu na KiM", rekao je Vučić.

Premijer je najavio da će u septembru posetiti Kosovo i svih deset opština koje će činiti buduću Zajednicu srpskih opština. To su četiri opštine na severu: Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, kao i opštine Gračanica, Štrpce, Novo Brdo, Ranilug, Pasjane, Parteš i Klokot. 

Pored sporazuma o Zajednici srpskih opština, postignut je i dogovor i potpisani su sporazumi i o telekomunikacijama, o slobodi kretanja preko mosta na Ibru i o energetici.

Kako je napomenuo premijer Srbije, sporazum o energetici je potpisan, ali bez saglasnosti o operativno-distributivnom sistemu i imovini.

"Po prvi put ćemo imati i snabdevača i trgovca električnom energijom, to će biti ćerka-kompanije EPS. Nismo se dogovorili o operativno-distributivnom sistemu. Oni su pokušali da nas varaju oko imovine. Oni su napisali da smatraju da je to njihova imovina. Mi smo odmah napisali da smatramo da je to, u skladu sa Ustavom, imovina Republike Srbije", kazao je Vučić.

On je naveo da očekuje probleme u vezi sa ovim sporazumom. Prema Vučićevim rečima, u oblasti telekomunikacija se ništa ne menja.

"Srbi sa Kosova, kada pozivaju Srbe u centralnoj Srbiji, i dalje okreću samo 011, i obrnuto, mi kada pozivamo Mitrovicu, okrećemo samo 028, bez ikakvog pozivnog broja", kazao je Vučić.

Govoreći o mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, on je poručio da građani u severnoj Mitrovici ne treba da brinu.

"Oni su hteli da otvore Ulicu kralja Petra, i ona će odlukama koje su danas potpisane biti pešačka zona. U tu ulicu se neće ulaziti kamionima i to će biti pešačka zona koju Srbija gradi i postoji svo obezbeđenje za to", rekao je Vučić.

Mogerini: Potpisani sporazumi značajno dostignuće

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost ocenila je da potpisani sporazumi Beograda i Prištine predstavljaju značajno dostignuće u procesu normalizacije.

„Četiri sporazuma potpisana nakon dugog dana dijaloga između Srbije i Kosova. Značajno dostignuće u procesu normalizacije”, napisala je ona na svom Tviter nalogu.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je posle potpisivanja sporazuma u Briselu da je Srbija pobedila sa 5:0

Delegacije Beograda i Prištine su uz posredovanje Evropske unije potpisale sporazume o Zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i Parku mira.

“Sportskim rečnikom, Srbija je pobedila sa 5:0. Zajednica srpskih opština će imati svog predsednika, svoju skupštinu, direktne institucionalne veze sa Srbijom i ozbiljna izvršna ovlašćenja u mnogim oblastima. Imamo četiri meseca za izradu Statuta Zajednice srpskih opština, glavni dogovor smo postigli i ja čestitam građanima Kosova i Metohije“, rekao je Đurić.

On kaže da je sporazum o energetici takođe veoma povoljan za srpsku stranu.

“Što se tiče energetike, to je bio majstorski, filigranski rad na sporazumu. Ni na jedan način nije prejudicirano pitanje imovine, isključili smo se iz toga, dobili smo kompaniju za snabdevanje i distribuciju kojom će upravljati Srbi. Biće u vlasništvu EPS i ZSO će imati značajnu ulogu“, dodao je Đurić.

A što se tiče telekomunikacija, Đurić navodi da će nijedna druga država, u prvom redu Austrija, neće podnosti zahtev da Kosovo dobije svoj pozivni broj.

“Promeniće se na bolje, Telekom Srbija će moći nesmetano da radi na teritoriji Kosova i Metohije. Svi korisnici usluga će moći da nastave da koriste bez plaćanje, bez međunarodnog pozivnog broja kao što je htela prištinska strana. KiM će imati pozivni broj, ali kao geografska oblast Srbije“, ističe Đurić.

Na pitanje da li ovo znači da će 12. oktobra Srbija dobiti zeleno svetlo za otvaranje poglavlja Đurić je rekao da je to, pored četiri sporazuma, peti gol koji je Srbija postigla u Briselu.

Takođe, naveo je da će sporazumom o Parku mira severni deo Kosovske Mitrovice dobiti svoju Knez Mihailovu ulicu.

Tako je to govorila vlast tada, a postavlja se pitanje šta je sa tim soprazumom sada?

OVDE pogledajte kako je vlast kroz jedan tender opljačkala 180 miliona narodnih para.

Izvor: NSPM

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zabranjeni spot o Vučiću i Kosovu i Metohiji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA