Najnovije

KOLIKO JE STVARNO MOĆNA KINESKA MORNARICA: U specijalnom izveštaju to je saznao Kongres SAD! (VIDEO)

U eri obnovljene konkurencije velikih sila, napori kineske vojne modernizacije, uključujući i njenu pomorsku modernizaciju, postali su glavni fokus američkog odbrambenog planiranja i budžetiranja.

Kineska mornarica. (Foto: Jutjub)

Kineska mornarica, koju Kina stalno modernizuje više od 25 godina, od početka do sredine 1990-ih, postala je zastrašujuća vojna sila u kineskom primorskom regionu i sprovodi sve veći broj operacija u udaljenijim vodama , uključujući šire vode zapadnog Pacifika, Indijskog okeana i vode širom Evrope.

Smatra se da kineska mornarica predstavlja veliki izazov sposobnosti američke mornarice da postigne i održi ratnu kontrolu nad okeanskim područjima plave vode u zapadnom Pacifiku-prvi takav izazov s kojim se američka mornarica suočila od kraja Hladnog rata. Kineska mornarica čini ključni element kineskog izazova dugogodišnjem statusu Sjedinjenih Država kao vodeće vojne sile u zapadnom Pacifiku, stoji u izveštaju manjenjemom Kongresu SAD.

Neki američki posmatrači izražavaju zabrinutost ili zabrinutost zbog brzine kineske pomorske izgradnje brodova i rezultirajućih trendova u pogledu relativnih veličina i sposobnosti kineske mornarice i američke mornarice.

Kineski napori na modernizaciji mornarice obuhvataju širok spektar programa nabavke brodova, aviona i naoružanja, kao i poboljšanja u održavanju i logistici, doktrini, kvalitetu osoblja, obrazovanju i obuci i vežbama. Kineska mornarica trenutno ima određena ograničenja i slabosti i radi na njihovom prevazilaženju.

Procenjuje se da su napori kineske vojne modernizacije, uključujući i njenu pomorsku modernizaciju, usmereni na razvoj sposobnosti za vojno rešavanje situacije sa Tajvanom, ako je potrebno; za postizanje većeg stepena kontrole ili dominacije nad kineskim primorskim regionom, posebno Južnokineskim morem; za nametanje stava Kine da ima pravo da reguliše vojne vojne aktivnosti u svojoj 200 milja ekskluzivnoj ekonomskoj zoni (IEZ), za odbranu kineskih komercijalnih pomorskih komunikacionih linija (SLOC), posebno onih koje povezuju Kinu sa Persijskim zalivom, za izmeštanje uticaja SAD u zapadnom Pacifiku, i za utvrđivanje statusa Kine kao vodeće regionalne sile i velike svetske sile.

U skladu sa ovim ciljevima, posmatrači veruju da Kina želi da njena mornarica bude sposobna da deluje kao deo kineskih snaga protiv pristupa/zabrane pristupa (A2/AD)-sile koja može odvratiti američku intervenciju u sukobu u kineskom moru regiona nad Tajvanom ili nekim drugim pitanjem, ili ako to ne uspe, odloži dolazak ili smanji efikasnost intervenisanja američkih snaga.

Dodatne misije za kinesku mornaricu uključuju sprovođenje pomorskih bezbednosnih operacija (uključujući i antipirativne), evakuaciju kineskih državljana iz stranih zemalja po potrebi i sprovođenje operacija humanitarne pomoći/odgovora na katastrofe (HA/DR).

Američka mornarica je poslednjih godina preduzela niz akcija kako bi se suprotstavila kineskim naporima za modernizaciju mornarice.

Između ostalog, američka mornarica prebacila je veći procenat svoje flote na Pacifik; dodelio svoje najsposobnije nove brodove i avione i svoje najbolje osoblje Pacifiku; održavanje ili povećanje operacija opšteg prisustva, vežbe obuke i razvoja, kao i angažovanje i saradnja sa savezničkim i drugim mornaricama u Indo-Pacifiku; povećala planiranu buduću veličinu mornarice; pokrenuli, povećali ili ubrzali brojne programe za razvoj novih vojnih tehnologija i nabavku novih brodova, aviona, bespilotnih vozila i naoružanja; započeo razvoj novih operativnih koncepata (tj. novih načina za angažovanje snaga mornarice i marinskog korpusa) za suprotstavljanje kineskim pomorskim snagama A2/AD; i nagovestili da će se mornarica u narednim godinama prebaciti na raspodeljeniju arhitekturu flote koja će sadržati manji deo većih brodova, veći deo manjih brodova i znatno veću upotrebu bespilotnih vozila. Pitanje za Kongres je da li američka mornarica na odgovarajući način reagira na kineske napore modernizacije mornarice.

Padaće dolar, evro, dinar… Evo šta da radite sa novcem! Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA