Najnovije

IRAN PODVIKNUO: Verujemo vam, ali Pakistan mora da uništi teroriste ili će to general Sulejmani! Za njega je to dečja igra!

Iranski predsednik Hasan Rohani je primio telefonski poziv od pakistanskog premijera Imrana Kana kasno uveče 9. marta, što je bio njihov prvi kontakt od terorističkog napada na Iransku revolucionarnu gardu 13.februara, koji je Teheran pripisao vangraničnim teroristima.

Kasem Sulejmani (Foto: Jutjub)

Tada su pakistanski teroristi ubili 27 vojnika Iranske revolucionarne garde, a vođe IRGC su optužili pakistanske obaveštajne službe za planiranje napada s terorističkom grupom kojom upravlja Saudijska Arabija.

Imran Kan je nazvao Rohanija nakon što je u Islamabadu primio saudijskog ministra spoljnjih poslova Adila Al DŽubeira. Ono što je važno je da je Al DŽubeir 11. marta trebalo da poseti NJu Delhi, a moćni saudijski ministar za naftu Kalid Al Falih će 16. marta putovati u Mumbai, što bi se moglo nazvati njegovom drugom “poluslužbenom posetom” Indiji. Tamo će verovatno prisustvovati venčanju sina indijskog industrijalca Mukeša Ambanija, ali i razgovarati s indijskim vladinim službenicima koji su u vezi sa preduzetničkim planovima između indijskog koncerna Relianc Industriz i Saudijske Arabije.

Imran Kan nazvao je Rohanija u trenutku kada je saudijsko-pakistansko-iransko-indijski geopolitički četverougao dostigao neviđen nivo složenosti u kojoj se mešaju nafta, krv, religija i politika, što se događa samo u tom delu sveta.

Očigledno je Rohani direktno rekao Imranu Kanu da će, ako pakistanske terorističke grupe nastave s napadima protiv Irana, to “potkopati” odnose između dve zemlje i Teheran će uspeti identifikovati sponzore tih terorističkih grupa. To je bilo direktno upozorenje  protiv skrivenih namera Saudijske Arabije da destabilizuje Iran iz Pakistana.

“Ne smemo da dopustimo trećim stranama da s takvim aktivnostima utiču na odnose između Irana i Pakistana”, dodao je Rohani.

Hasan Rohani je izestio da Teheran tačno zna gde su položaji prosaudijskih terorističkih grupa u Pakistanu i zapravo je podelio informacije s Pakistanom, rekavši: “Čekamo vaše snažne akcije protiv tih terorista”.

“Svedoci smo brojnih napada terorista koji se, nažalost, sprovode iz Pakistana. Naši susedi se moraju suočiti s tim teroristima, čije postojanje nije povoljno za nas, za vas i regiju, a mi smo u potpunosti spremni da sarađujemo s pakistanskom vojskom i vladom. Nastavak tih terorističkih aktivnosti s pakistanskog tla može da ugrozi odnose između dve zemlje”, upozorio je Rohani i dodao “kako je Iran spreman da nastavi prijateljske odnose s Pakistanom”.

Bez sumnje se Rohanijeve primedbe moraju posmatrati u kontekstu rastućeg utiska u regiji da su Saudijci nedavno uspeli učvrstiti članstvo Pakistana u anti-iranskom “arapskom NATO paktu” koji predvode Sjedinjene Države, koje su za taj korak spremne dati značajnu finansijsku pomoć Islamabadu.

Ono što posebno zabrinjava Teheran je činjenica da se Saudijci dugo naseljavaju u pakistanskoj provinciji Balučistan, na granici s Iranom, što čine kroz atraktivne investicijske planove o Gvadaru i okolici.

Čini se da je Imran Kan bio pomirljiv, poručivši da će “vrlo brzo” imati dobre vesti za Teheran, što je verovatno značilo da se može očekivati pakistanska kampanja protiv anti-iranskih terorističkih grupa.

Zanimljivo je napomenuti da je Imran Kan predložio Rohaniju da poseti Iran.

“Nadam se da ću uskoro posetiti Iran”, kazao je pakistanski premijer. Rohani je pristojno odgovorio da bi Teheran pozdravio posetu.

Šta je podstaklo Imrana Kana da probije led? Očigledno je da je Islamabad morao uzeti u obzir činjenicu da bi Iran u određenom trenutku mogao pokrenuti prekograničnu akciju protivi terorista sa sedištem u Pakistanu, sa ili bez pakistanske saradnje. Iran ima jaku obaveštajnu prisutnost u Pakistanu. Ako bi se Iran na pakistanskoj teritoriji poslužio nekim “nevojnim preventivnim obaveštajnim delovanjem”, kao što je nedavno učinila Indija, to može stvoriti lošu situaciju. To bi moglo dobiti i sektaške konotacije, pre svega zbog prikrivenih napetosti u pakistanskom društvu.

Pakistan je u prošlosti bio područje saudijsko-iranskog suparništva, ali je velika igra u poslednjih nekoliko godina donekle ublažena. Ipak, uvek se može ponovo rasplamsati, što bi najviše pogodilo pakistansku unutrašnju bezbednost. Drugo, pakistanski ISI bi morao da reaguje na aktivnosti Iranske revolucionarne garde, što bi moglo da ima ozbiljne posledice.

Islamabad je pažljivo poslušao strogo upozorenje generala Kasema Sulejmanija, legendarnog komandanta Kuds snaga IRGC, koji predvodi tajne vojne operacije Irana u inostranstvu, a zaradio je izvanredan ugled u Siriji, Iraku i Libanu. U stvari, ako bi se Kuds snage okrenule na istok, sada kada Pakistan plovi prema avganistanskom finalu, to bi razorilo planove Islamabada u Avganistanu, a za generala Sulejmanija je provesti u delo taj scenario, sa svim milicijama koje mu “besposlene” sede u Iraku i Siriji, doslovno dečja igra.

Treće, saudijsko-pakistansko-indijski trougao je u poslednje vreme postao “kinetički”. Došlo je do neravnoteže u odnosima jer Pakistan ima napete odnose s Indijom i Iranom, dok je NJu Delhi, na štetu Pakistana, pokušao da poveže veze Indije i Saudijske Arabije sa saradnjom s Teheranom.

Značajno je što je Rohani dobio poziv od Imrana Kana, koji je upravo primio novog indijskog ambasadora Gadama Darmendru.

Pakistan je danas do grla dužan Saudijskoj Arabiji, zahvaljujući ulozi finansijskog čuvara koju je Rijad igrao za Islamabad. Ali Saudijci i dalje čuvaju dobre odnose s hindu nacionalističkom elitom, uprkos njihovoj antipakistanskoj i antimuslimanskoj ideologiji.

Indija ima ozbiljne predloge za Saudijce u smislu ulaganja, obzirom na povoljno okruženje za poslovanje i visoke prinose. Ne treba se čuditi što će Al Falih predstavljati saudijsku kraljevsku porodicu na ceremonijama venčanja u Mumbaiju.

Stoga se Pakistan mora zapitati koje su stvarne saudijske namere. S obzirom na to da je Indija njegov egzistencijalni neprijatelj, Pakistan oseća potrebu za uravnoteženim odnosima sa komšijama i ublažavanjem rana od napada na iransku vojsku 13. febbruara u Zahedanu.

Šta Iran veruje, to je druga stvar, jer je pakistanski kredibilitet oskudan. Površnost Rohanijevih opažanja upućuje na to da Teheran ostaje oprezan, pre svega zbog dosadašnjeg iskustva s pakistanskim praznim obećanjima koja je dao i načelnik vojske.

Na kraju krajeva, bivši šef pakistanske vojske pomaže nesposobnim Saudijcima u pokušajima da stvore takozvani arapski NATO. Kad se Imran Kan odvezao limuzinom sa saudijskim princom, dao je snažnu poruku.

Poziv Imrana Kana Rohaniju sugeriše da najverovatnije Kina nije bila zadovoljna nedavnim zahlađenjem odnosa Pakistana s Iranom. Izveštaj kineskog ministarstva spoljašnjih poslova o nedavnom sastanku predsednika Si Đinpinga i predsednika iranskog parlamenta Alija Laridžanija naglašava da Iran ostaje kamen temeljac kineskih regionalnih strategija u Perzijskom zalivu.

Podsetimo, sastanak u Pekingu između predsednika Si Đinpinga i predsednika parlamenta Alija Laridžanija, što je neuobičajeno za kineski protokol, održan je samo nedelju dana nakon terorističkog napada u južnoj iranskoj pokrajini Sistan i Balučistan.

Pročitajte OVDE čime to Pakistan preti Indiji.

Izvor: logicno. com/L.R

Bonus video

Kragujevac ne da svetinje

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA