Najnovije

PROCENA ZAPADNIH OBAVEŠTAJACA: VUČIĆ NE BLEFIRA! Poslaće vojsku na Kosovo!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne blefira i potpuno je odlučan u nameri da, ako zatreba, i upotrebom vojske zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji!

Srpska vojska (Foto: Vojska Srbije)

Ovo piše u izveštaju NATO analitičara, koji je juče poslat komandi KFOR u Prištini, a izrađen je neposredno posle poslednje nasilne akcije specijalaca ROSU na severu pokrajine. Na osnovu izveštaja svojih obaveštajaca iz Beograda NATO je u ovom dokumentu upozorio na ozbiljnost situacije: Ako Priština pokuša nasilno zauzimanje severa, ako jedan Srbin bude ubijen, Vojska Srbije će sasvim sigurno intervenisati, piše u analizi.

'Munjevita akcija'

U ovom poverljivom dopisu navodi se da 'zvanični Beograd ne blefira' i da niko ne treba da igra na kartu neodlučnosti predsednika Aleksandra Vučića i njegovih najbližih saradnika.

'Beograd je logistički i organizaciono potpuno spreman i odlučan da odmah odreaguje i spreči bilo kakvu široku akciju protiv Srba, pre svega na severu Kosova. Vojska je pripravna, motivisana i spremna na reakciju u slučaju eskalacije nasilja. Bez dileme možemo zaključiti da Srbija ne bi bila oslonjena samo na diplomatske aktivnosti kako bi zaštitila ljude na Kosovu', piše u dokumentu u koji smo imali uvid. Stručnjaci NATO pakta nadalje ističu da bi pokret srpske vojske preko administrativne linije bio intenzivan i munjevit.

'Srpske snage su već u stanju pripravnosti i raspoređene su tako da mogu brzo da deluju i za relativno kratko vreme izbiju na reku Ibar. Treba voditi računa o tome da takva vrsta pokreta i vojnog angažmana Srbije na Kosovu ne može da završi bez ozbiljnog sukoba, vrlo verovatno regionalnih razmera', upozoravaju NATO eksperti.

Da je država zaista odlučna da zaštiti Srbe na Kosovu, svedoči i 
izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Prema njegovim rečima, zbivanja u pokrajini ukazuju da će 'tek uslediti nešto veliko', ali da Srbija nikada neće dozvoliti iživljavanje nad nedužnim Srbima.

- Ako neko misli da može da se iživljava nad našim stanovništvom i da to može da ponavlja, a onda da bude 'puj pike ne važi' i da za to traži sumnjiva objašnjenja, e pa to neće moći. Bio bih mnogo srećniji da se nije desilo ono što smo videli na Kosovu. Veoma brinem za ono što će tek da dođe. Ipak, sve što imam da kažem jeste da će Srbija sačuvati svoj narod, zaštititi ga i da neće sedeti skrštenih ruku - naglašava Vučić, dodajući da je nezadovoljan reakcijom NATO.

- NATO je izneo laži, a EU predstavnici se javljaju samo onda kada prođe kritično stanje. Ne govore istinu predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu koji tvrde da je vlast u Beogradu bila upoznata sa izvođenjem akcije kosovske policije na severu i to je lako proveriti. Nekih kontakata možda je bilo na dan izvođenja akcije nakon 11.30 časova, ali nije bilo nikakvih kontakata kad je kriza počela i kada je bila na vrhuncu - tvrdi Vučić.

Kamen u cipeli

Šef diplomatije Ivica Dačić ocenjuje da je za Prištinu sever Kosova 'kamen u cipeli' jer jedino tamo nemaju nikakav suverenitet.

- Zato je cilj akcije ROSU da zaplaše i proteraju Srbe. Priština je želela da demonstrira silu i da dokaže da može da stane nogom i na tu teritoriju. Zato je za Srbiju suštinsko pitanje da se sačuvaju svi odbrambeni sistemi na severu Kosova. Priština pokušava da navikne međunarodnu zajednicu na svoje ponašanje. Takvo ponašanje izaziva reakciju Srba i moglo je da dođe do teških posledica i nemira. Srbija bi, ako međunarodna zajednica ne bi garantovala bezbednost našem narodu, morala da interveniše... - zaključuje Dačić.

Dolazak S-400 u Tursku imaće katastrofalne posledice po NATO. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA