Najnovije

NIKAD VIŠE NEĆETE LETOVATI U HRVATSKOJ: Usidreni kruzeri ispuštaju go*na na plažama, kapetan otkrio detalje od kojih će vam presesti...

Kapetan Ivica Karmelic, čitalac portala Bol info, prisustvovao je pre nekoliko dana ispuštanju fekalija sa kruzera na Zlatnom ratu, jednoj od najlepših plaža u Hrvatskoj.

Ilustracija (Foto: pixabay. com)

O ovom velikom ekološkom problemu je obavestio kolege sa pomenutog portala, a otvorio je i pitanje nedelovanja nadležnih institucija koji bi trebalo da se obračunaju sa ovakvom praksom. 

Kapiten Karmelic poručuje kako je ovo pismo napisao prvenstveno kao Boljanina, posmatrač i turista, jer ne živi u Bolu celu godinu, ne pripada nijednoj političkoj stranci, ne bavi se turizmom te sa celom ovom ružnom situacijom nema nikakav lični interes.

- 20. jula 2019. godine, subota... svedočio sam, onako na oko, brojci od 15-tak kruzera usidrenih na punti Zlatnog rata... isto tako i direktnom ispuštanju fekalija sa kruzera, te posmatranju i vizuelnoj analizi boja i oblika istih, koji su se bezbrižno valjuškao na "morskom plavom žalu, gde čarlija vetrić mio" sa zapadne strane Zlatnog rata. Čak je i žalo u moru, dokle pogled seže, poprimilo obraštaj i sivu boju naslaga fekalnih algi ... o raznoraznim mirisima neću, to ostavljam Vašoj mašti na volju.

Kao nesvrstani posmatrač mogu samo reći da je strategiji razvoja bolskog turizma stvoren jedan veliki sveopšti HAOS, koji očito pojedincima odgovara iu njemu plivaju ko riba u moru, ne gledajući pritom na nepovratnu štetu koja se čini i koja je već učinjena, jer čini mi se da je ovo zadnji trzaj da se nešto pokrene s mesta i ide na bolje, jer ovakvim načinom rada i drobljenja svega i svašta u isti lonac, ne piše nam se dobro ...

Ovim putem apelujem, draga gospodo, ne razvijajte više ništa, dosta ste razvili! Privatne i ostale interese ostavite po strani, učinite napokon nešto za Bol i Boljane, jer samim time što smo otočani već smo za državu građani drugog reda, a gledajući razvoj situacije zadnjih godina u svome mjestu smo postali meštani drugog reda", piše kapetan.

Karmelić je potom priložio nekoliko članaka Pomorskog zakonika koji se odnose na Zaštitu od onečišćenja s pomorskih objekata, i koji regulišu način na koji se ispušta otpad ili fekalije s pomorskog objekta.

Jasno, ono čemu je kapetan svedočio kosi se sa svim propisima Republike Hrvatske jer se otpad i fekalije mogu ispustiti samo u mestima u luci ili izvan nje gde postoje uređaji za prihvat takvih stvari.

"Ne kažem ni da izvan Hrvatske cvetaju ruže, ali sve je to daleko organizovanije i uređenije, po svemu sudeći nama još nedostižno.

Strategija razvoja koja nas košta i koštaće nas i dalje, donosiće pad gostiju, ali po nečemu moramo biti jedinstveni; po skupoći, suncu, moru i nezaboravnim mirisima, a verovatno i ukusima leta.

Isto tako, budite slobodni da sve to, ako je moguće, ako primetite, dokumentujete slikovno, uzeti podatke plovila, tj. plovnog objekta i prijaviti Lučkoj kapetaniji u Splitu, jer konstantno s onim “biti dosadan” možemo nešto postići, a dok god budemo okretali glavu i ponašali se kao to nisu naša posla, ne tiče nas se; nećemo napred…a tiče nas se svih…", napisao je kapetan Ivica Karmelić.

Pročitajte OVDE sve o misterioznom avionu koji je oborila raketa, i kakve su sve teorije zavere napravljene.

Izvor: jutarnji. hr

Bonus video

Evo kako da besplatno nabavite oružje ! - Darko Božić

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube