Najnovije

POPUT HIRURGA: Ruska avio-bomba KAB-500 uništila finansijski centar Islamske države i to u centru grada! (VIDEO)

U napadu ruskih VKS uništen je finansijski centar Islamske države koji je bio stacioniran u jednoj zgradi koja se nalazila u gusto naseljenom-urbanom području. Na snimku se vidi da se sama zgrada nije obrušila prilikom eksplozije bombe koja je precizno pogodila svoj cilj, kao i da okolni objekti nisu oštećeni. Napad je izveden sa vazduhoplovnom bombom KAB-500 koja je opremljena probojno-rušećom bojevom glavom.

Ruska avio bomba cilja metu (Foto: Tviter/printskrin)

Na internet mreži je emitovan redak snimak primene ruske navođene vazduhoplovne bombe KAB-500. Ova bomba koja teži 500 kilograma, upotrebljena je u Siriji. Tačnije, gađan je finansijski centar ID koji je bio stacioniran u jednoj zgradi koja se nalazila u gusto naseljenom-urbanom području. Na snimku se vidi da se zgrada nije obrušila prilikom eksplozije bombe koja je precizno pogodila svoj cilj, kao i da okolni objekti nisu oštećeni.

KAB-500 predstavlja porodicu ruskih navođenih bombi, koje su jedne od druge razlikuju po tipu navođenja na cilj. Postoje dve verzije bombe koje se na cilj navode pomoću TV linka: u bojevoj glavi se nalazi kamera visoke rezolucije koja u realnom vremenu prenosi sliku u kabinu borbenog aviona, gde je osnovni zadatak operatora da zadrži nišanski marker na zahvaćenom cilju do udara bombe. Takođe, ovaj tip bombe se može navoditi i samostalno, kada kompjuter unutar njene bojeve glave upoređuje vernu sliku gađanog objekta koji je pohranjen u memoriju, sa slikom u realnom vremenu, tražeći pravi cilj koji se ovim fotografijama preklapa. Ove bombe su opremljene probojno-rušećim i termobaričnim bojevim glavama, koje meti ne ostavljaju praktično nikakvu šansu da preživi pogodak.

Varijanta ove bombe koja nosi oznaku KAB-500L se na svoj cilj navodi pomoću laserskog snopa. Ona se na cilj može navoditi pomoću leteće platforme koja nosi ovu bombu, zatim pomoću specijalnih laserskih ozračivača cilja koje koriste kopnene jedinice (specijalne snage), ali i pomoću izviđačkih bespilotnih letelica koje su opremljene kontejnerima koje u sebi takođe imaju laserski uređaj za markiranje mete.

Tu se nalazi i model bombe koja nosi oznaku KAB-500S koja koristi satelitsku navigaciju putem GPS i GLONASS. U savremenom ratu je realno očekivati da će sistemi za protivelektronsku borbu najlakše kompromitovati vezu sa satelitima. U tom slučaju bomba prelazi na kanal upravljanja koji ide iz aviona koji je upotrebio KAB-500S.

Različite modifikacije ove bombe (KAB-500Kr/OD, KAB-500L, KAB-500S) su primenjene tokom vazduhoplovne operacije ruskog VSK u Siriji. Lovci-bombarderi Su-34 mogu da eksploatišu ove bombe sa velikih visina, koje se nalaze van domašaja sredstava PVO koje poseduju teroristi. Po pravilu, pomoću navođenim vazduhoplovnih bombi se uništavaju važni ciljevi neprijatelja, kao što su komandna mesta i skladišta sa naoružanjem. U operacijama ruskog VKS uništen je veliki broj visokopozicioniranih komandanata terorističkih formacija, čime je značajno smanjena operativna sposobnost ovih snaga na terenu, što je dovelo do konačnog sloma Islamske države.

Pročitajte OVDE koje to oružje, ranije od planiranog, Kina dobija od Rusije.

Izvor: bog-rata. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA