Najnovije

DŽONSON SE IZDAJE ZA PREKALJENOG DRŽAVNIKA: Evo kako je uspeo da suspenduje parlament i zada udarac najstabilnijoj demokratiji u evropi!

Zaustavljajući Donji dom da debatuje o Bregzitu - ili da da sve većem broju svojih protivnika u parlamentu priliku da ga svrgnu - DŽonson je pokazao da sebe smatra legitimnijim predstavnikom volje svojih zemljaka, nego što je to institucija koja se bavi tim zadatkom u poslednja tri veka. To je najgrublji napad na demokratiju u živom sećanju Britanije, i jedan od najozbiljnijih s kojima se zapadna zemlja suočila u ovoj populističkoj eri.

Boris DŽonson (Foto: Jutjub)

Kako navodi "Atlantik" Britanija je dugo važila za jednu od najstabilnijih demokratija na svetu.

- Nije samo to što je britanski nepisani ustav poštovan vekovima ili da je privrženost predstavničkoj demokratiji u samom srcu samospoznaje zemlje. Stvar je i u tome što je Britanija s vremena na vreme uspela da posreduje u eksplozivnim političkim sukobima jer su njene institucije bile u stanju da postignu kompromis sa kojim bi se pomirila većina stanovništva - navodi Jaša Mounk profesor Univerziteta DŽons Hopkins.

Prema njegovim rečima, DŽonson, koji je u prošlosti opisivao napuštanje EU bez dogovora kao katastrofu, sada se zaklinje da će do toga doći, ukoliko evropski lideri ne ispune njegove zahteve.

- I iako DŽonson voli da priča i piše o svojoj ljubavi prema britanskim institucijama, sada preduzima izuzetni korak da suspenduje parlament da spreči izabrane predstavnike naroda da se mešaju. Tvrdnja da je DŽonson jedini legitimni izvršilac volje ljudi još je smešnija jer je pri njegovom izboru uticaj demokratije bio neznatan - kaže Mounk.

On je podsetio na to da je većina britanskih premijera došla na čelo zemlje nakon što su predvodili svoje partije na opštim izborima, dok je DŽonson izabran kao naslednik premijerke Tereze Mej i podržala ga je većina njegove Konzervativne partije koja ima 160.000 članova.

Izabran sa malom većinom u Donjem domu, DŽonsonova podrška u parlamentu od tada sve više opada kako je rasla njegova otvorenost ka Bregzitu bez sporazuma.

U stvari, njegova odluka da suspenduje parlament je transparentan odgovor na činjenicu da ni on ni njegova preferirana politika sada ne uživaju jasnu podršku većine poslanika.

Reagujući na DŽonsonove planove, DŽon Berkov, predsednik Predstavničkog doma, nazvao ih je "ustavnim bezobrazlukom".

- Zaslepljujuće je očigledno da bi svrha suspenzije sada bila zaustavljanje rasprave parlamenta o Bregzitu i izvršavanje njegove dužnosti - rekao je on

Ako ništa drugo, ova izjava ukazuje na to kolika je zapravo britanska ustavna kriza. U danima pre nego što je Ujedinjeno Kraljevstvo steklo reputaciju umerenosti, u zemlji se vodio građanski rat zbog načela da domovi parlamenta treba da posluže kao provera protiv ćudljivosti izvršne vlasti.

Sada je premijer zemlje privremeno suspendovao parlament da bi nadjačao volju većine svojih članova. Britanski politički sistem ostaje suviše duboko usađen da bi ga uništio jedan čovek ili čak jedna politička kriza.

- Uprkos očiglednom preziru prema parlamentarnoj demokratiji, DŽonson nije u stanju, niti je voljan ići dalje od populista poput turskog Redžepa Tajipa Erdogana ili venecuelanskog Nikolasa Madura, koji su zatvorili mnoštvo svojih kritičara i ukinuli slobodne i fer izbore. DŽonsonovi kritičari očito ostaju slobodni da ga demantuju u štampi, a parlament će moći da nastavi svoj posao kada se ponovo sastane u oktobru. Iako bi bilo preterano reći da DŽonsonov napad na britanski nepisani ustav govori o smrti parlamentarne demokratije, podjednako je besmisleno poreći da on pokušava da zaustavi demokratske institucije zemlje u oblikovanju odluke od ogromne važnosti - zaključio je Mounk.

Makron je na pravom putu da zauzme mesto Angele Merkel! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Ko želi tenzije?

Televizijski istup predsednika Aleksandra Vučića, 29. juna, za neke je možda iznenađenje. P...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA