Najnovije

NOVA PROVOKACIJA! SA ŠIPTARIMA VEŽBAJU ZA RAT PROTIV SRBIJE: Evo kako nam zločinački NATO pakt radi o glavi

Zločinački NATO pakt ponovo demonstrira silu na Balkanu i šalje poruku Srbiji da je okružena neprijateljima!

Šiptari (Foto: Vojska Albanije)

Zapadna alijansa organizovala je u bazi 'Biza' u Albaniji vojnu vežbu u kojoj, osim albanskih vojnika, učestvuju i pripadnici 'vojske Kosova', Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije i Bugarske. NJih podržavaju i instruktori iz SAD, Velike Britanije, Nemačke, Italije, Turske i Poljske. Glavni cilj ovih manevara, tvrdi Priština, jeste da takozvane 'Kosovske bezbednosne snage' povećaju saradnju sa partnerima i testiraju reakciju u doba krize!?!

Bezbednosni stručnjaci upozoravaju da ova akcija samo potvrđuje prethodne najave prištinskih lidera o stvaranju pakta protiv Srbije, ali i šalje poruku Beogradu da je usamljen u regionu i da se nalazi u neprijateljskom okruženju!

Poslali najbolje

Vežba je simptomatično nazvana 'Albanska sila 19', a lažna država Kosovo je na nju poslala brigadu za brzo reagovanje, pešadijski vod, terensko osoblje i komandu za doktrinu i obuku.

- Tzv. Kosovske bezbednosne snage u ovoj multinacionalnoj vežbi imaju za cilj da povećaju saradnju sa partnerskim jedinicama, profesionalni razvoj i testiranje vojnih veština, kao i donošenja odluka u multinacionalnom okruženju. Cilj je da se testiraju mogućnosti zajedničke intervencije u doba krize - navode prištinski mediji.

Bezbednosni stručnjaci, komentarišući sve ove navode, upozoravaju da ovakav angažman Prištine u jednoj vojnoj vežbi znači da im NATO pakt pruža bezrezervnu podršku. General Vladimir Lazarević kaže da bi ovo trebalo jako ozbiljno shvatiti, jer nije nimalo bezopasno.

- Iz Prištine je svojevremeno najavljen pakt država iz okruženja protiv Srbije. Ova zajednička vojna aktivnost može se tumačiti i kao potvrda tih prethodnih najava, ali, svakako, i kao provokacija. Naša država bi trebalo da radi u skladu sa svojim nacionalnim interesima... - podvlači Lazarević.

Ništa nije slučajno

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbednost iz Banjaluke, ocenjuje da ovo nikako nije slučajnost.

- Naravno da je reč o provokaciji kojom se emituje poruka da je Srbija sama u neprijateljskom okruženju, a da, sa druge strane, Kosovo ima prijatelje koji bi mu pomogli u slučaju oružanog konflikta sa Vojskom Srbije. Provokacije ovog tipa pripadaju sferi hibridnog ratovanja... Šta reći na ovo? Srbija se zbog odbrane svog suvereniteta nije libila da uđe u sukob sa 19 država NATO pakta. Neće ustuknuti ni danas u potpuno drugačijim, po Srbiju mnogo povoljnim, geopolitičkim okolnostima - zaključuje Ćeranić.

Bjegović: NATO uvlači region

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za bezbednost 'Edukons', kaže da sve ovo ima za cilj ubrzani prijem u NATO alijansu šiptarske i severnomakedonske vojske.

- Što se tiče njihove vojne moći i bilo kakve pretnje upućene nama, bilo kakvo poređenje sa Vojskom Srbije suvišno je komentarisati i porediti jer je naša vojska respektabilna vojna sila na Balkanu. Ipak, kad je mogla 'velika vojna sila' poput Crne Gore sa svojih 2.500 polunaoružanih vojnika ući u NATO, pa zašto ne bi mogli i svi ostali - ističe Bjegović.

Nakon smene Boltona Amerika prema ovim zemljama može promeniti kurs. Da li Putin može da se raduje pročitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Zloupotreba vanrednog stanja za represiju nad protivnicima vlasti!

 

 

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube