Najnovije

PRETI NAM KOLAPS: Srbija nije ekonomski tigar, srpska privreda je na respiratoru!

Predsednik pokreta LJubav, Vera, Nada, Nemanja Šarović, obratio se javnosti povodom novog Zakona o rebalansu budžeta.

Nemanja Šarović (Foto: HelmCast)

'’Vlada Republike Srbije obmanjuje građane uporno ponavljajući da je Srbija „ekonomski tigar“, iako svi realni ekonomski pokazatelji daju potpuno drugačiju sliku. Ne samo da Srbija nije „ekonomski tigar“, već je njena privreda na kolenima, „korona“ rečnikom govoreći srpska privreda nalazi se na respiratoru!

On navodi da jeZakon o rebalansu budžeta o kome se ovih dana raspravlja u Narodnoj skupštini najbolji dokaz kolika je cena plaćena zbog pandemije virusa KOVID-19 i populističkih mera Vlade Srbije. Deficit budžeta je neverovatnih 483 milijarde dinara, odnosno 4 milijarde i 110 miliona evra, što manjak u državnoj kasi čini najvećim zabeleženim u srpskoj istoriji'’, rekao je Šarović

'’Navodima čelnika režima o padu BDP-a, koji će navodno biti manji od 1%, po čemu smo navodno najbolji u Evropi, predstavljaju pokušaj sakrivanja činjenice da su prihodi budžeta, kao i privredna aktivnost u Srbiji značajno umanjeni, te da rashodi budžeta prevazilaze procenjene prihode za čak 37%, po čemu je srpska ekonomija među najgorima ne samo u Evropi nego i šire. Preko četiri milijarde evra manjka u kasi znači da će Srbija samo u ovoj godini povećati svoj javni dug za oko deset procenata bruto društvenog proizvoda.

Da je realno stanje još lošije od onoga koje nam prikazuje Vlada  i da će manjak u kasi biti značajno veći čak i od 4 milijarde evra, jasno je ako se analizira prihodna strana budžeta Srbije, koja je predlogom o rebalansu predstavljena javnosti'’, dodaje lider pokreta LJubav-Vera-Nada.

'’Naime, zakonom o budžetu donetim pre izbijanja pandemije Korona virusa, Vlada Srbije je predvidela prihod od naplate PDV-a u zemlju u iznosu od 61 milijarde dinara, prvim rebalansom budžeta izvršenim Uredbom Vlade od 27.4.2020. godine, taj iznos je povećan na 126 milijardi, što prkosi svakoj ekonomskoj logici i zdravom razumu. Kako i na osnovu čega je moguće da Vlada Srbije u jeku pandemije Korona virusa, nakon okončanja varednog stanja tokom koga je privredna aktivnost dramatično usporena, očekuje da naplata poreza na dodatnu vrednost bude više nego duplirana?

Povećanje naplate poreza na promet može se očekivati jedino u vreme privrednog rasta i uzleta, što u Srbiji svakako nije slučaj, a nikako u vreme pada bruto društvenog proizvoda koji je u drugom kvartalu
2020. godine bio veći od 6,4%?

Drugo, kako je moguće da je prihod od poreza na dobit preduzeća u Srbiji, koja je na kraju vanrednog stanja planirana na nivou od 89 milijardi dinara, predlogom Vlade o rebalansu budžeta bude povećana na 113 milijardi dinara? Koje to neočekivane privredne aktivnosti mogu dovesti do naplate poreza na dobit preduzeća u iznosu većem za 24 milijarde dinara od očekivanog, posebno ako se zna da je merama Vlade za pomoć privredi preduzećima omogućeno da akontaciju poreza na dobit ne uplaćuju za vreme vanrednog stanja, već da to učine u 24 mesečne rate, počev od 2021. godine?

Odgovor na ova pitanja može biti jedino to da Vlada Republike Srbije svesno i potpuno nerealno povećava planirane poreske prihode kako bi smanjila ionako preveliki budžetski deficit. Kada se svedu računi i kada naplata bude na nivou nižem od onog u 2019. godini, što je jedino realno očekivati, budžetski deficit u Srbiji vrlo verovatno će preći 5 milijardi evra u 2010. godini'’, zaključuje Šarović.

Šta je Vučiću ponovo zasmetalo kod opozicije, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA