Najnovije

PUŠKE KOJE PROBIJAJU OKLOP I ZASEDNA TAKTIKA: Ovako ruski snajperisti obaraju helikoptere!

Snajperski timovi tom prilikom koriste dalekometne puške velikog kalibra ASVK. Ova puška zahvaljujući svojim gabaritima i snažnom metku može precizno da pogodi svoj cilj na daljinama i do 2 hiljade metara. Metak kalibra 12,7mm je u stanju da probije telo oklopnih transportera, borbenih vozila pešadije ili desantnih borbenih vozila. Što se tiče helikoptera ruski snajperisti su posebno fokusirani na okna sa armiranim staklima koji štite pilote.

Ruska vojska (Foto: mil.ru)

Ruski snajperisti su naučili da obaraju neprijateljske helikopere iz zasade. Snajperski zasedni napad na ove letelice može da bude opasniji od vatre PA topova ili raketa – piše internet portal lenta. ru.

U programu specijalističke obuke za osposobljavanje snajperista ubačena je nastavna jedinica u kojoj se obrađuje borba protiv neprijateljskih helikoptera. Novi modaliteti taktike su primenjeni tokom nedavno završene vojne vežbe „Snaйperskiй rubež“. Prema njenom scenariju, snajperisti su imali zadatak da odbiju napad helikoptera na aerodrom na kome su se nalazili taktički bombarderi Su-34. Snajperisti tom prilikom formirali kružnu odbranu oko celog aerodroma, tako što su na najpogodnijim mestima organizivali zasede. Rezultat dobro postavljenog rasporeda i precizne paljbe je doveo do sloma helikopterskog napada, i uništenja pilotskih posada koji su upravljali ovim letelicama.

Snajperski timovi su tom prilikom koristili dalekometne puške velikog kalibra ASVK. Ova puška zahvaljujući svojim gabaritima i snažnom metku može precizno da pogodi svoj cilj na daljinama i do 2 hiljade metara. Metak kalibra 12,7mm je u stanju da probije telo oklopnih transportera, borbenih vozila pešadije ili desantnih borbenih vozila. „On bez problema može da probije oklopnu zaštitu koju na sebi imaju helikoperi, posebno kada je u pitanju deo pilotske kabine koji je ojačan armiranim staklima koji štite pilote“ – rekao je zamenika predsednika Saveza padobranaca Rusije pukovnik Valeri Jurjev.

ASVK („armeйskaя snaйperskaя vintovka krupnokalibernaя“; Indeks GRAU — 6V7, sa dnevnim i noćnim nišanima mod. 6S8 / 6S8-1)- predstavlja rusku snajpersku pušku velikog kalibra, koja je se pojavila 2004.godine kao proizvod konstruktorskog zavoda V.A.Degtjareva iz Kovrova. Puška je napravljena na bazi KSVK („Kovrovskaя snaйperskaя vintovka krupnokalibernaя“) i SVN-98 („snaйperskaя vintovka Negrulenko“).

Po svojoj konstrukcijonoj šemi koristi mehanizam tzv. bullpap, što je smanjilo njene gabarite. ASVK upotrebljava municiju kalibra 12,7h108mm. Puška se puni okvirom kapaciteta 5 metaka. Početna brzina metka na ustima cevi dostiže 780 m/sek. Efektivni domet puške je 1,500-1,800 metara. Težina „gole“ puške bez okvira sa municijom i optičkog nišana je 12,5 kilograma. NJena ukupna dužina dostiže 1420mm, dok na dužinu puščane cevi otpada 1000mm. Okvirna brzina gađanja je do 10 metaka u minuti.

Što se tiče njene preciznosti ona iznosi > 2 MOA, tačnije upotrebom običnog metka puška na 300 metara grupiše pogotke u krugu maksimalnog prečnika 160mm. Puščana cev se karakteriše uvećanim resursom trajanja u odnosu na njene prethodnike. Proizvođač garantuje najmanje 3 hiljade opaljenih metaka po jednoj cevi. Ukoliko se oružje pravilno čisti i održava njen životni vek može dostići 5 hiljada opaljenja.

Ukrajina naoružava teroriste u Idlibu, više o tome OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Oni šalju upozorenje policiji – Bojan Savić Građanska patrola i Boško Dimitrijević Video dokaz.

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube