Najnovije

AMERIČKI AMBASADOR ŠOKIRAO: Vašington favorizuje Srbiju umesto lažne države Kosovo! Krivci su Tramp i Grenel, a iza svega stoji Putin!

Bivši američki ambasador u Bugarskoj DŽejms Perdju, koji je i bivši pomoćnik generalnog sekretara NATO, ocenio je da Trampova administracija na KiM favorizuje Srbiju kao najbližeg saveznika Rusije u regionu.

Putin i Tramp (Foto: Jutjub)

Perdju pita koji se potencijalni američki interes ostvaruje kroz stalnu diplomatiju Trampove administracije, koja destabilizuje tzv. Kosovo, malu i krhku proameričku državu na Balkanu, tokom globalne pandemije? I zašto to radi Trampov tim, kada su SAD zaustavile Srbiju na silu, da počini navodni genocid na Kosovu 1999. godine?

"To izaziva posebnu radoznalost, jer su SAD ključni igrači u nezavisnosti tzv. Kosova i pošto je Kosovo od proboja nezavisnosti najproamerička zemlja u Evropi. Međutim, američka diplomatija danas favorizuje Srbiju, najbližeg saveznika Rusije u regionu", ocenjuje Perdju.

"Omraženi Grenel"

On navodi da Trampov izaslanik Ričard Grenel pokušava da prisili tzv. Kosovo da prihvati srpske zahteve, kao deo "pregovora" o normalizaciji odnosa dve zemalja.

"Grenel vodi trenutne diplomatske napore na KiM. On takođe obavlja mesto ambasadora SAD u Nemačkoj i vršilac je dužnosti direktora američke obaveštajne službe. To je apsurdan niz zadataka za nekoga sa ograničenim diplomatskim iskustvom i bez iskustva u obaveštajnim podacima", piše Perdju.

Bivši ambasador SAD navodi da je Grenel bio katastrofalan kao ambasador u Nemačkoj, ako se kao standard uzme kooperativni odnos sa najvažnijim američkim demokratskim saveznikom u Evropi. Perdju ističe da nemački zvaničnici jedva čekaju da Grenel ode i napominje da je američka ambasadorka pri UN Suzan Rajs nazvala Grenela jednim od najomraženijih ljudi koje je ikad srela.

"Vučić nacionalista"

Perdju ističe da Srbiju danas vodi predsednik Aleksandar Vučić, "srpski nacionalista koji koristi etničku mržnju kao politički alat da bi dobio lokalnu političku podršku , kao što je to uradio Slobodan Milošević 1990-ih". 

Ono što, po njegovom mišljenju, Tramp i Grenel sada rade na Kosovu radikalno je odvojeno od uspešnih američkih politika u regionu.

"Američki princip koji je u region doneo mir od 2008. godine bio je koncept da su granice nepromenljive i da se unutar određenih država moraju naći politička rešenja. Ohridski sporazum koji je sprečio rat u Makedoniji jasno kaže da "nema teritorijalnog rešenja etničkih pitanja". Prava, a ne teritorije, su rešenje za ove probleme... Napori koje su predvodili Amerikanci u bivšoj Jugoslaviji bili su veliki spoljnopolitički uspeh Sjedinjenih Država u ranom postsovjetskom periodu. Kosovo je danas suverena demokratska država, koju priznaje 97 država. Ali Srbija je koristila svoj uticaj da blokira članstvo Kosova u UN i drugim međunarodnim institucijama. Kao odgovor, Kosovo je uvelo stopostotnu tarifu za srpsku robu", navodi Perdju. 

On podseća da je Grenel pozvao Kosovo da ukine tarife kako bi nastavio prekinute pregovore.

"Dok su međunarodne sankcije i tarife omiljena politika Trampove administracije, njegovo protivljenje legitimnim tarifama kao međunarodnoj polugi je više nego ironično. Da bi izvršili pritisak na Prištinu da ukine embargo, Sjedinjene Države obustavile su potrebnu pomoć Kosovu. Neki zvaničnici u Vašingtonu čak su postavili mogućnost smanjenja kontingenta američkih trupa sa Kosova, neophodnog za bezbednost na Balkanu od 1999. godine".

"Neposlušni Tači"

Perdju zaključuje da je ovo bio važan faktor svrgavanja vlade premijera Aljbina Kurtija, jer se koronavirus širio regionom. 

"Izgleda da Grenel više voli pristup kosovskog dugogodišnjeg političara i aktuelnog predsednika Hašima Tačija, koji se založio za sporazum s Beogradom, čak iako to uključuje teritorijalnu razmenu između Kosova i Beograda", ocenio je bivši ambasador i dodao: “Savetovao sam Tačija tokom ličnog razgovora u Vašingtonu pre više od godinu dana, da je sporazum o razmeni teritorija srpski trik koji neće voditi nigde i da ne može da veruje Trampovoj administraciji u bilo kakvim pregovorima sa Beogradom. Zanemario je moj savet”.

Postavljalo se mnogo pitanja u vezi Grenelove misije na Kosovu, nastavlja Perdju, i postavlja pitanja: Zašto bi neko sa tako ograničenim iskustvom i tako važnim državnim portfeljem bio uključen u pregovore između dva slaba protivnika na Balkanu? Zašto Grenel zastupa proruski stav u razgovorima? Zašto SAD destabilizuju proameričku državu u tako krhkom periodu?

"Putin iza svega"

"Nešto je ovde upitno. Kao predani Trampov entuzijasta, Grenel može jednostavno hteti da udovolji svom šefu po svaku cenu. Ali u tome postoji nešto zabrinjavajuće, pogotovo jer imam duboke sumnje u Trampovu vezu s Vladimirom Putinom. Sumnjam - bez dokaza - da je Putin izneo svoje proruske stavove Trampu, naglasio da su Albanci muslimani, a zatim tražio od Trampa pomoć u pregovorima", iznosi svoje tvrdnje Perdju.

On dalje navodi da je Tramp "svog lokalnog slugu, agresivnog i neprijateljskog Grenela, učinio glavnim čovekom na Kosovu i da je to bio poklon Putinu koji uživa u podsticanju bilo koje nevolje u Evropi".

"Grenelova misija na Kosovu rizikuje da izazove nestabilnost na Balkanu i ne služi američkom državnom interesu. Sadašnja američka politika na Kosovu u najboljem slučaju bi se mogla definisati kao diplomatska nesposobnost, a možda čak i zvanična zloupotreba".

Perdju poručuje da dok se Kovid-19 širi Amerikom  i Evropom, Grenel kome nedostaju znanje, iskustvo i diplomatska sposobnost, ne bi trebalo da podstiče sukobe na Balkanu,

"Umesto toga, Sjedinjene Države trebalo bi da promovišu stabilnu vladu na KiM koja se nosi sa trenutnom zdravstvenom krizom. Odnos između tzv. Kosova i Srbije dugoročni je problem koji zaslužuje ozbiljnu i profesionalnu pažnju, a ne politike koje idu u korist srpskim i ruskim interesima", kaže na kraju Perdju.

Pročitajte OVDE šta je Dušan Teodorović poručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Evo kako da besplatno nabavite oružje ! - Darko Božić

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube