Najnovije

DIKTATORU SE DEFINITIVNO BLIŽI KRAJ! NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA OTKRILA: Evo zašto je Đukanoviću odzvonilo!

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije, Ifimes iz LJubljane uradio je analizu pod nazivom "Crna Gora 2020: Steže se obruč oko Mila Đukanovića“ u kojoj se razmatra pitanje sudbine njegove 31-godišnje vlasti uoči predstojećih izbora.

Milo Đukanović (Foto: predsjednik.me)

U analizi se, pored ostalog, ukazuje da se po prvi put u istoriji NATO dešava da je novo žarište konflikta, koje je prouzrokovao režim Mila Đukanovića unutar NATO-a, a ne kao do sada izvan Severnoatlantskog savezništva.

- Analitičari smatraju da je prema izveštajima EU, Stejt departmenta, Fridom hausa i najznačajnijih zvaničnika iz EU i svetske zajednice režim Mila Đukanovića osuđen na propast, jer je kao antidemokratski režim detektovan od institucija i pojedinaca zapadne provenijencije da ne predstavlja nikav bastion otpora i borbe protiv navodne velikosrpske politike, i "Velike Srbije" nego kriminalan i korumpiran režim, koji je došao u ozbiljnu konfrontaciju sa najmoćnijim zapadnim državama, dok u pozadini skriveno šuruje sa Kinom i Rusijom", piše u opširnoj analizi čiji delovi su dostavljeni.

Ocenjeno je i da će zbog toga biti neizbežno posredovanje međunarodne zajednice, kako bi se rešio unutrašnji konflikt u Crnoj Gori, koji, kako se navodi, može ozbiljno ugroziti mir i stabilnost celog regiona.

U analizi Ifimesa se podseća da poslednji izveštaj Evropske komisije o napretku Crne Gore sadrži niz upozoravajućih kritika režimu Mila Đukanovića, prvenstveno fokusiranih na enormnu raširenost kriminala i korupcije i na neslobodu medija, a da je vladavina prava u ovoj državi kandidatkinji postala "misaona imenica".

Ifimes navodi kritike stranih zvaničnika o korupciji, organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, kao i izveštaj Stejt departmenta objavljen u martu 2020. godine o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori za 2019. godinu, gde se ponovo kritikuje režim Đukanovića, da je korumpiran i da su vladini zvaničnici uključeni u koruptivne postupke.

Takođe, izvještaj apostrofira i političko uplitanje Đukanovića u medijske slobode, ističe Ifimes u analizi i navodi upozorenje Metjua Palmera da očekuje uspešne sudske postupke protiv onih koji su izvršili napade na novinare.

Napominje se i da je u izveštaju Fridom hausa od maja 2020.godine Crna Gora iz kategorije delimično konsolidovanih demokratija pozicionirana u grupu tranzicionih, tzv. hibridnih režima.

Ifimes objašnjava i zašto Fransis Fukujama, jedan od najznačajnijih i najuticajnijih političkih teoretičara i mislilaca današnjice kritikuje Mila Đukanovića i njegov režim.

- Mislim da je on efikasan političar, ali ne smatram da vodi demokratsku državu - rekao je Fukujama početkom juna 2020 i dodao da je on vrlo "problematičan lider, zbog načina na koji je koristio političku moć - da se u Crnoj Gori onemogući stvarna borba za vlast", piše u analizi Ifimesa.

Fukujama je istakao, da nije isto članstvo u NATO-u i EU, jer se po pitanju NATO-a više radi o strateškom savezu i da u Crnoj Gori postoji mnogo korupcije.

Fukujama smatra i da saradnja sa Kinom gura Crnu Goru u finansijsku opasnost i da je Đukanović sam doneo puno upitnih odluka.

Mišljenja je, da je svim istinskim demokratijama potrebna promena različitih stranaka na vlasti, a "on (Đukanović) je na vlasti u Crnoj Gori već veoma dugo."

Ifimes navodi i da najznačajniju podršku režimu Mila Đukanovića pruža Republika Hrvatska.

- Dok Hrvatska, predsedavajuća EU, zdušno podržava formiranje zasebnog trećeg entiteta u BiH, Tonino Picula (SDP/S&D) kao izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru "zatvara oči“ pred očiglednim zloupotrebama crnogorskog režima i Crne Gore i Hrvatske, koji su sponzore pronašli u Kini, ali i Ruskoj federaciji", ocenjuje se u analizi.

Takođe se navodi da režim Mila Đukanovića pokušava da osigura sveobuhvatnu podršku Bošnjaka Zapadnog Balkana pozivajući se na borbu protiv "velikosrpskog projekta i nacionalizma".

- Osnova delovanja režima Mila Đukanovića je da svi oni koji kritikuju jedan od najkorumpiranijih režima u Evropi bivaju proglašeni zagovornicima velikosrpske politike i interesa, a upravo je Đukanović bio najbliži saradnik Slobodana Miloševića kada je velikosrpska politika bila u usponu početkom 90-tih godina prošlog veka", ukazuje se u analizi.

Ifijmes postavlja pitanje da li su SAD, EU, najznačajnije svetske nevladine organizacije, međunarodni posrednici i diplomate, navedeni u ovoj analizi, projekti i u funkciji velikosrpske politike, jer kritikuju i upozoravaju na režim Mila Đukanovića.

- Najbolji odgovor na ovo pitanje će prevashodno dati upravo oni iz regiona, koji zbog uverenja ili nekih drugih interesa podržavaju kriminalni i korumpirani režim neosuđenog ratnog zločinca Mila Đukanovića. Možda i zaključe, da je upravo Milo Đukanović ponovo oživeo velikosrpski projekat pokušavajući uzeti imovinu Mitropolije Crnogorsko-Primorske Srpske pravoslavne crkve (MCP-SPC) uz dogovor sa svojim višedecenijskim saveznikom mitropolitom Amfilohijom Radovićem - piše u analizi instituta.

U analizi se zaključuje da navedeni izveštaji, stavovi, kritike, upozorenja i političko-diplomatske aktivnosti vodećih država pokazuju, da se sve više steže obruč oko Mila Đukanovića i približava kraj njegovog 31-godišnjeg režima.

Poznat rok za prve optužnice za zločine OVK Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Ovo vatreno oružje možete kupiti bez dozvole policije! | Darko Božić 

Knjigu Aleksandra Dugina “Četvrta politička teorija” možete poručiti OVDE.

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA