Najnovije

DA LI ĆE GVOZDENA KUPOLA IZDRŽATI? Preti preopterećenje u slučaju širenja sukoba

Čak i pad efikasnosti sa 90 na 80 odsto oborenih raketa mogao bi imati ozbiljne posledice, ističe američki medij.

Izraelski sofisticirani sistem proitvvazdušne odbrane, poznatiji kao "gvozdena kupola", mogao bi da bude preopterećen raketnim napadima ukoliko se Hezbolah uključi u sukob, upozoravaju stručnjaci.

Dosad je "gvozdena kupola" mogla da se pohvali obaranjem 90 odsto projektila usmerenim na mete u Izraelu, ali, kao i svaki sistem PVO, ona zavisi od zaliha presretačkih raketa, a može biti preopterećena ako je napad dovoljno velikog obima.

Hamas je ispalio je 3.000 raketa u prvih 20 minuta svog iznenadnog napada 7. oktobra, što je značajno više u odnosu na prethodne napade, dok su sami projektili bili napredniji, kaže za "Blumberg" Patrik Salivan, direktor Instituta za savremeni rat američke vojne akademije.

Ako bi stopa uspeha obaranja neprijateljskih raketa pala i na 80 odsto, broj raketa koji bi probio "gvozdenu kupolu" bio bi značajan, napominje "Blumberg".

Procenjuje se da Hezbolah na raspolaganju ima oko 100.000 projektila i raketa, te stoga zvaničnici na Bliskom Istoku i šire smatraju pad efikasnosti "gvozdene kupole" verovatnim u slučaju ofanzive ove organizacije, piše "Blumberg".

"Arsenal Hezbolaha, naravno, daleko nadmašuje Hamasov i po kvalitetu i po preciznosti", kaže profesor političkih nauka i međunarodnih odnosa na Univerzitetu DŽordž Vašington u SAD Aleksandar Dauns za američki medij i dodaje da ako ova organizacija "ispali masivne salve, neki projektili će proći."

"Blumberg" navodi da "gvozdena kupola" presreće rakete po prioritetu, odnosno da projektili koji ne lete ka naseljenim područjima bivaju ignorisani. Širi sukob bi, pak, podrazumevao teške izbore između zaštite vojnih i civilnih ciljeva.

"Mislim da izraelska javnost razume da rat sa Hezbolahom neće biti isti kao rat sa Hamasom", rekao je Kobi Majkl, viši istraživač u Institutu za studije nacionalne sigurnosti.

Saradnik u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu Šan Šeik ističe da bi se vojska Izraela u tom slučaju fokusirala na uništavanje mesta sa kojih neprijatelj lansira projektile.

SAD su već poslale dodatnu vojnu pomoć kako bi pojačale snabdevanje Izraela, uključujući presretače i drugu protivvazdušnu odbranu, napominje "Blumberg" i dodaje da mnogi u Vašingtonu pozivaju na još pošiljki.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken prethodno je rekao da je Vašington poslao dva nosača aviona u region kako bi odvratio one koji ocenjuju da bi mogli da iskoriste trenutak sukoba Izraela i Hamasa.

IZRAELCI SE OKRENULI PROTIV PREMIJERA: Netanijahu da preuzme odgovornost za neuspehe 7. oktobra

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA