Najnovije

POIGRAVAJU SE SA NAMA: Poruke Vučića uoči sastanka u Beloj kući još jedna predstava za javnost

Poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića uoči njegovog susreta sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem u Beloj kući predstavljaju još jednu predstavu za domaću javnost i njegov pokušaj da krivicu za aktuelnu situaciju u vezi sa KiM prebaci na svoje prethodnike na toj funkciji, ocenjuju predstavnici opozicije.

Aleksandar Vučić (Foto: predsednik.rs)

Oni tvrde da je apsurdno što Vučić odbija susret sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, ako od Srbije bude traženo da prizna Kosovo, a da ni ne zna da li je taj sastanak uopšte na Trampovoj agendi.

Predsednik Srbije je, podsetimo, u subotu za TV Pink izjavio da očekuje iznenađenje na predstojećim pregovorima Beograda i Prištine u Vašingtonu, implicirajući da bi to podrazumevalo da Srbija prizna Kosovo. Kako je naglasio, u tom slučaju „odbio bi sastanak sa Trampom“.

Vučić je kazao da je dobio zvaničnu agendu za te razgovore, na kojoj je bila „samo jedna tačka“, koju nije precizirao, ali je naglasio da Srbiju 3. i 4. septembra „ipak čekaju teški pregovori“.

On je naveo i da Srbija „mora da plati cenu“ neuspešnih politika i poraza iz devedesetih godina, kao i da su pregovore o Kosovu otežale „prethodne vlasti“.

Bojan Pajtić, bivši predsednik Demokratske stranke, komentariše da se „ne zna šta je bezobraznije – to što Vučić prećutkuje da je upravo on jedan od glavnih krivaca za naše nacionalne poraze, ili to što, umesto da preuzme odgovornost, prebacuje je na one koji su se devedesetih godina borili protiv njegove katastrofalne politike“.

– Vučić je u zemlji silan, a u svetu sitan. Snishodljiv je i prema Orbanu, a kamoli prema Trampu. Kad bi mogao, dao bi pola Srbije za bilateralni sastanak sa predsednikom SAD. On je već Briselskim sporazumom priznao međunarodni subjektivitet Kosova, kada je pritisak na srpsku stranu bio zanemarljiv. To što kaže da se ne bi sastao sa Trampom može značiti samo jedno – taj sastanak apsolutno nije ni bio planiran, smatra Pajtić.

Pavle Grbović, potpredsednik Pokreta slobodnih građana, konstatuje da se radi o još jednom Vučićevom zamajavanju javnosti i pokušaju da se od predstojećeg sastanka napravi nova velika „pobeda“ Srbije.

– Vučić odbija sastanak na koji nije ni pozvan, zbog ponude koja uopšte nije na stolu, ali će tu nepostojeću situaciju koristiti da kroz svoje tabloide i druga sredstva masovne manipulacije sebe predstavi kao heroja i zaštitnika nacionalnih interesa. Svaki odlazak predstavnika Srbije u SAD je bitan događaj i mora biti pažljivo planiran i maksimalno iskorišćen, a ne da služi za popunjavanje termina u jutarnjem programu Pinka i Hepija. S druge strane, pričom kako se u prvom trenutku nije znalo šta će biti tema sastanka, kao i kasnija nagađanja da će ga tamo sačekati iznenađenje, služe da se prikrije jednostavna i tužna istina, a to je da predsednik Srbije nema nikakvu platformu niti ideju kako rešiti pitanje Kosova, niti o čemu treba da razgovara sa najvećom svetskom silom. Takva pasivnost i bezidejnost će na kraju rezultirati iznuđenim i nametnutim rešenjima, koja se gotovo bez izuzetka ispostave kao najgora, poručuje Grbović.

Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, kaže za Danas da su „svi državni zvaničnici, a prvenstveno predsednik Republike Srbije, vezani Ustavom Srbije i nikakvo prihvatanje secesije KiM nije moguće ni pravno, ni politički ni istorijski, stoga je potpuno bespredmetno svako pominjanje jedne takve opcije“.

Prema mišljenju Janka Veselinovića, lidera Pokreta za preokret, Vučića „niko ne pita kada će stići i kada će otići“.

– Vodaju ga po tim susretima kao mečku. Sa njim se niko od svetskih državnika ne sastaje mimo teme Kosova i Metohije. On ne odlučuje ni o mestu ni vremenu sastanka. To je tužno, komično, a za Srbiju pogubno. O svojim razgovorima nikoga ne izveštava, a sada i nema koga, pošto nemamo ni Skupštinu ni Vladu. To da se neće sresti sa Trampom ako njemu ne bude odgovaralo je ravno hvaljenju da se sa njim rukovao četiri puta. Tramp ima svoj cilj u izbornoj kampanji a „naš“ autokrata mu je tu samo nebitna figura. Nije isključeno da će se sa njim i slikati pred izbore, baš kao sa Klintonovom „zato što je pametan“. Sve to skupo plaćaju građani Srbije, kaže Veselinović.

Miroslav Parović, lider Narodnog slobodarskog pokreta, konstatuje da „Vučić zna da tema u Vašingtonu neće biti direktno priznanje Kosova pa zato unapred sebe proglašava za velikog patriotu koji će čak i Trampa odbiti“.

– To je stara šibicarska fora odvlačenja pažnje. Suština aktuelnog političkog momenta je odluka dela međunarodne zajednice da se obračuna sa balkanskom mafijaškom unijom i zato pre svega Nemačka, ali i Rusija puštaju jasne signale da će Đukanović, Vučić, Rama i Borisov uskoro biti suočeni sa sudbinom Sanadera i bas zato se svi oni okreću samo ka dubokoj američkoj državi i Kini, pa iskren da budem ja još uvek mislim da će poput đaka koji beži sa kontrolnog Vučić pojesti živ krompir kako bi dobio temperaturu i opravdanje da uopšte ni ne ode u SAD, navodi Parović.

Tadićev poziv na TV duel

Predsednik Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije, Boris Tadić, pozvao je Aleksandra Vučića da u TV-duelu diskutuju o „optužbama koje (Vučić) svakodnevno iznosi na račun bivše vlasti“ koju je predvodio Tadić, i o politici prema rešavanju pitanja Kosova. Tadić je u saopštenju naveo da Vučića na duel poziva u svojstvu bivšeg predsednika Srbije, a ne u svojstvu predstavnika opozicije, te da bi Vučić trebalo da pokaže „minimum hrabrosti“ i suoči se sa odgovorom na optužbe „koje kukavički jednostrano iznosi skoro deceniju“.

Vučić ima šizofrenu paranoju, ostaće doživotno lud, više o tome OVDE!

Izvor: Danas

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA