Najnovije

IZ POVERLJIVIH DOKUMENATA: Rusija stvara vojne baze u šest afričkih država

Rusija je „na ugovornoj osnovi zagarantovala sebi“ pravo na uspostavljanje vojnih baza u šest afričkih država – Centralnoafričkoj Republici, Egiptu, Eritreji, Madagaskaru, Mozambiku i Sudanu, navodi se u poverljivom dokumentu nemačkog ministarstva spoljnih poslova, koji je bio na raspolaganje medijima.

Ruska vojska (Foto: mil.ru)

Važan aspekt napretka Rusije u Africi je vojna saradnja sa režimima, od kojih su neki diktatorski.

Prema Ministarstvu spoljnih poslova, „od 2015. godine Rusija je zaključila sporazume o vojnoj saradnji sa 21 državom“, saznaje se na osnovu poverljivog dokumenta nemačkog ministarstva spoljnih poslova, koji napominje da je „pre postojalo samo četiri takve zemlje na čitavom kontinentu.“

U dokumentu se takođe navodi da je „Kremlj“ na ugovornoj osnovi zagarantovao sebi „pravo na uspostavljanje vojnih baza u šest država. To su Centralnoafrička Republika, Egipat, Eritreja, Madagaskar, Mozambik i Sudan “.

Pored toga, ruska vojska je delimično tajna, delom je i zvanično angažovana u obuci vojnika odgovarajućih zemalja.

Dakle, u Centralnoafričkoj Republici postoji 180 instruktora ruske vojske. Drugi deo dokumenta kaže: „U Rusiji se godišnje obučava oko 20 malijskih oficira.“

Istovremeno, u mnogim zemljama nije samo zvanična vojska Rusije uključena i učestvuje u pripremama za dugoročno raspoređivanje. Pre svega, radi se o privatnim vojskama, na primer, Vagner grupa.

U dokumentu se takođe napominje da je „sa tržišnim udelom od 37,6%, Rusija najvažniji dobavljač oružja za afrički kontinent“. Slede SAD (16%), Francuska (14%) i Kina (9%).

Analitičari nemačke vlade zaključili su da Rusija može dati Africi „bezbednosne garancije protiv“ revolucija u boji, a „države koje su blagonaklone prema Rusiji mogu pomoći Rusiji da ojača svoju ulogu, na primer, u UN“.

U Vašingtonu uzbuna, dve rakete ispaljene na njihove trupe! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Srbija je u katastrofi a može biti i gore ! ! Hana Adrović

Knjigu “Mrežni rat protiv Srba” možete poručiti OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube