Najnovije

DVE SRPSKE PRESTONICE SE POBRATIMILE: Usvojena odluka

Skupština grada Beograda usvojila je danas odluku o bratimljenju Beograda i Banjaluke.

Beograd (Foto: Pixabay)

Obrazlažući na sednici odluku o bratimljenju dva grada, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević istakao je da između Beograda i Banjaluke postoje tradicionalne veze.

Nikodijević je ukazao na prijateljske, ali i rodbinske i poslovne veze, ističući da tako da saradnja dva grada postoji i mimo administrativne i zvanične saradnje.

On je napomenuo da je, otkad postoji institucija bratimljenja, Beograd ostvario bliske i bratske odnose sa tridesetak gradova u čitavom svetu, na različitim kontinentima, a da proteklih decenija postoji izražena potreba da takav jedan sporazum potpiše i sa Banjalukom.

Nikodijević je rekao da su Beograd i Banjaluka poslednjih godina intenzivirali kontakte, naročito u oblastima obrazovanja, kulture, sporta, a na vrlo visokom nivou počeli i sa razmenom privrednih delegacija, saopšteno je na sajtu Skupštine grada Beograda.

- Počinjemo da realizujemo i zajednički nastup na trećem tržištu, te je bratimljenje kruna saradnje, na veliko oduševljenje ljudi iz Republike Srpske, a verujem i Beograđana - dodao je Nikodijević.

Ranije, 10. septembra, zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da bi povelja o bratimljenju trebalo da bude potpisana na ceremoniji koja će se održati u oktobru.

Vesić je rekao da će potpisivanjem povelje dva grada zvanično postati bratski, čime su se obavezali na saradnju u oblastima od zajedničkog interesa, kao i razmjenu znanja i iskustva u oblastima kao što su kultura, obrazovanje, nauka, turizam i sport.

On je dodao da će se svake godine organizovati Dani Beograda u Banjaluci i Dani Banjaluke u Beogradu, na kojma će biti promovisani kultura, sport, nauka, ali i privreda.

Vesić je istakao da bratimljenje Beograda i Banjaluke ima veći značaj od drugih gradova jer je reč o dve prestonice istog naroda.

Koga zvanično Sarajevo podržava u konfliktu u Nagorno-Karabahu, saznajte OVDE.

Izvor: SRNA

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube