Najnovije

Jovan Radovanović: Tehnički pregled je organizovani kriminal, svi se ugrađuju, evo dokaza! (VIDEO)

Dobro organizovana kriminalna grupa izvlači novac od vozača preko registracije vozila. Jedna grupa ljudi je 2018. godine odštampala papir na kome je prikazan spisak šta je prepravka vozila, a šta nije. To niko nije ni potpisao ni overio, niti je rekao da je to validno. To su podelili tehničkim pregledima, i na njih vrši pritisak MUP, deo saobraćajne policije i preti im da moraju to da rade, rekao je Jovan Radovanović, mašinski inženjer, konstruktor i ujedno i diplomirani pravnik, koji je u emisiji Reč produkcije Helmkast otkrio na koje načine se kršenjem zakona izvlači novac od vozača.

Jovan Radovanović (Foto: Helm Kast)

On je kao organizovanu kriminalnu grupu koja radi na otimanju novca vozača obeležio ljude iz Agencije za bezbednost saobraćaja, deo saobraćajne policije, Centar motorna vozila AMSS, određene mašinske i tehničke fakultete i institute, a prema njegovoj izjavi, prinudno u tome učestvuju i tehnički pregledi, ali i zastupnici proizvođača vozila, ali ne svih jer, kako je rekao, postoje i izuzeci koji odbijaju da učestvuju.

– Prepravljeno vozilo nije kada stavite spojler, drugu autofelnu, auto foliju, dodate led svetlo, prepravljeno vozilo je kada promenite konstruktivne karakteristike vozila kojima se menja namena i vrsta vozila. Npr. postoje vozila za englesko tržište sa volanom na desnoj strani, kod nas je na levoj, pa kad pravite od putničkog teretni kombi i obrnuto, specijalna vozila za bolnice, za prevoz posmrtnh ostataka, za invalide, to su konstruktivne prepravke vozila. A ne tehničke i estetske. A ovde su zauzeli stav da sve što nije u fabričkom stanju je prepravka vozila – kaže Radovanović.

On je naveo primer sa folijama za zatamnjenje stakla, koje se postavljaju na unutrašnjoj strani kola.

– Oni smatraju da je to prepravka vozila jer smatraju da je promenjena struktura stakla. Ja vas pitam bilo kog inženjera, tehničara, majstora, ako zakon kaže da stepen zatamnjenja može biti 100%, zašto moramo naknadno ispitivanje stepena zatamnjenja koje rade fakulteti i Centar za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije? Kad stavite folije, sertifikovane, homologovane sa stepenom propustljivosti, zatamnjenosti, došli smo do toga da se sve to plaća bez ikakve potrebe. Ovde ne postoji pravni osnov zašto bi to radili. To su manipulacije, zloupotreba položaja ovlašćenih lica, nažalost, i fakulteti su ušli u taj sistem. I to se naplaćuje. A ispitivanje tih folija treba da rade proizvođači automobila ili njihovi zastupnici, i oni to naplaćuju 3.000-12.000 dinara. Ali Mercedes i BMV neće to da rade, odbili su – navodi Radovanović. 

On naglašava da se auto folije „ne stavljaju radi mangupisanja kako se priča“, već služe za zaštitu lica u vozilu od UV zračenja, od visokih temperatura, te klima uređaj manje radi, i smanjuje se potrošnja goriva, a u slučaju loma stakla da se staklo ne rasprsne, nego ostane zalepljeno za tu foliju, kako je rekao. 

– Prednje staklo ima više slojeva i ne puca u komade, a bočna su opasna, lome se u sitne komade i mogu da oštete lice. Sa auto folijama sa unutrašnje strane, to se drastično smanjuje, sigurno za 90 procenata – naveo je sagovornik Helmkasta.

On je govorio i od drugim načinima zatamnjivanja stakla koje ne podležu ispitivanju vozila, ali prolaze, što govori o besmislenosti mera koje se sprovode.

Upitan da li su taksisti prepravili vozilo jer su stavili tablu gore, rekao je, „ako se taksisti pobune, jadna im majka ovima iz Agencije za bezbednost saobraćaja“. On je objasnio da taksisti obično skinu tablu kad nosi auto na tehnički pregled, pa je kasnije vrate.

Govorio je i zašto se dešava da autobus ne može da se zaustavi zbog povećane turaže dok ne udari u nešto, pošto su se dešavale nesreće u gradskom saobraćaju, pa čak i kad se vozi uzbrdo. Kako je rekao, nema tu greške proizvođača, već je objasnio o kakvoj grešci se radi prilikom održavanja vozila.

Takođe, Radovanović  je otkrio da je Euro 5 motor puno veći zagađivač od Euro 4 motora, iznevši i konkretne brojke. Takođe je otkrio i kako novo vozilo može da prođe lošije na tehničkom pregledu prilikom kontrole izduvnih gasova, nego staro vozilo.

Govoreći o Damiru Okanoviću rekao je da „Komitet za bezbednost saobraćaja ne postoji“.

– To je postojalo 2009. godine. Ministarstvo infrastrukture na čelu sa Velimirom Ilićemo formiralo je Komitet za bezebdnost saobraćaja, pa je na čelu toga bio Milutin Mrkonjić. To je trajalo godinu, godinu i po dana, napravljena je kasnije ta Agencija za bezbednost saobraćaja. A  gospodin Okanović je nevladina organizacija, udruženje građana koje se zove Srpski komitet za bezbednost saobraćaja. Kako radi, to je njegova stvar. Tu je sada član i Milan Božović, bivši direktor Agencije za bezebdnsot saobraćaja – navodi Radovanović.

Na pitanje zašto se u javnosti Okanović uvek predstavlja kao Komitet za bezbednost saobraćaja, bez onog prefiksa „Srpski“, i zašto im je zvanična skraćenica KBS, a ne SKBS i zašto štrecamo od nevladine organizacije misleći da je državna, rekao je da mi najviše štrecamo od neznanja.

– Oni koriste situaciju. Meni smeta što se mnoge NVO zovu instituti, akademije, centri za edukaciju… – kazao je on.

Radovanović je govorio i o tome kako neki policajci protivzakonito sprovode vanredni tehnički pregled, tako da bi određenim kućama za tehnički preglede nabacivali posao.

On je ispričao i šta se desilo dva dana nakon što je pobedio Agenciju za bezbednost saobraćaja na Upravnom sudu, koji je poveo zbog automobila koji nije mogao da registruje zbog takozvanih prepravki.

– Vozilo je neregistrovano stajalo na parkingu prekriveno ciradom. Dva dana kasnije, neko je usred noći preko cirade čekićem razbio staklo. Pozvao sam policiju, kako bih mogao da naplatim kasko osiguranje, a oni dođu i pitaju: “Kako to da imate kasko, a vozilo nije registrovano?“. A ja ih pitam, „A kako vi znate da nije registrovano, kad ne vidite tablice od cirade?“ – ispričao je on, ukazavši time na vezu između policije i huligana. 

On je rekao da je su u slučaju njegovog vozila pomenute institucije čak i falsifikovale dokumenta kako bi njegovo vozilo bilo izbačeno iz saobraćaja, pokazavši i papire koji to dokazuju. On je rekao da oni nisu ispoštovali odluku Upravnog suda, jer bi tako priznali da nezakonito rade i u svim drugim slučajevima, čime izvlače novac od građana.

Osim vozača, kako je naveo, štetu trpe i prodavci auto opreme, budući da se sve sve i svašta tumači kao prepravka vozila, pa vozači te delove manje kupuju.

Hrvati se povlače sa Kosova. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Helm Kast

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA