Najnovije

AMERIKANCI POVUKLI ABRAMSE SA UKRAJINSKOG FRONTA! Razlog brutalan!

Ukrajina je prestala da koristi tenkove "abrams" prebačene iz Sjedinjenih Država zbog aktivnosti ruskih dronova, što ih je učinilo previše ranjivim na bojnom polju, piše AP, pozivajući se na dvojicu američkih vojnih zvaničnika.

"Tenkovi su sada povučeni sa linije fronta, a Sjedinjene Države će raditi sa Ukrajincima na promeni taktike, rekli su potpredsednik združenog generalštaba admiral Kristofer Grejdi i portparol ministarstva odbrane", navodi AP.
SAD su pristale da pošalju 31 Abrams u Ukrajinu u januaru 2023. nakon agresivne višemesečne kampanje Kijeva, tvrdeći da su tenkovi, koji koštaju oko 10 miliona dolara po komadu, od vitalnog značaja za njegovu sposobnost da probije ruske linije.

Međutim, bojno polje se od tada značajno promenilo, posebno sveprisutnom upotrebom ruskih osmatračkih dronova i dronova lovaca-ubica. To oružje je otežalo Ukrajini da zaštiti tenkove kada ih ruski dronovi ili granate brzo otkriju i love. Pet od 31 tenka je već izgubljeno u ruskim napadima.

Pored toga, ruski lovci su uništili desetine nemačkih tenkova "leopard", nekoliko britanskih "čelendžera" i francuskih AMKS-10RC na točkovima.
Za sada su tenkovi pomereni sa linija fronta, a SAD će raditi sa Ukrajincima na resetovanju taktike, rekli su zamenik predsednika Združenog generalštaba admiral Kristofer Grejdi i treći zvaničnik odbrane koji je potvrdio taj potez pod uslovom da ostane anoniman, dodaje AP.

Resetovanje

- Radićemo sa našim ukrajinskim partnerima i drugim partnerima na terenu, kako bismo im pomogli da razmisle kako bi to mogli da iskoriste, u takvom promenjenom okruženju sada, gde se sve vidi odmah - rekao je Grejdi.

Vesti o sklanjanju tenkova stižu u trenutku kada SAD obeležavaju dvogodišnjicu Ukrajinske odbrambene kontakt grupe, koalicije od oko 50 zemalja koja se sastaje mesečno kako bi procenila potrebe ukrajinskog bojnog polja i utvrdila gde da se pronađe municija, oružje.

Nedavni paketi pomoći, uključujući paket vojne pomoći od milijardu dolara koji je u sredu potpisao predsednik DŽo Bajden, takođe odražavaju šire resetovanje ukrajinskih snaga u borbi koja se razvija.

Paket vredan milijardu dolara pomoći će upravo borbu protiv bespilotnih letelica, uključujući metke posebno modifikovane za borbu protiv sistema bespilotnih letelica, kao i dodatnu protivvazdušna odbranu i municiju. Tu su i "hamviji", "bredliji" pešadijska borbena vozila i vozila otporna na mine.

ŠOJGU PRED SMENOM? Šta će se dešavati u narednom vremesnkom periodu 

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA