Najnovije

ANALITIČARI: Zapadu se žuri da reši kosovsko pitanje

Analitičari Srđan Graovac i Živadin Jovanović smatraju da se Zapadu žuri da zatvori kosovsko pitanje i da će pritisci da se dođe do rešenja biti sve veći, prenose Novosti.

Graćanica (Foto: Jutjub)

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost kaže da ruski predsednik Vladimir Putin ne propušta priliku da "natrlja na nos" zapadnim zvaničnicima da su rušenje teritorijalnog integriteta država započeli upravo oni, i to baš na Kosovu.

“Zato Zapad pokušava da eliminiše kosovski presedan kroz dogovor Beograda i Prištine i da povrati svoju moralnu superiornost u odnosu na Rusiju, a kada je reč o odbrani poštovanja teritorijalnog integriteta u međunarodnoj areni. Preko im je potrebno da reše kosovski problem, da zauzmu poziciju onih koji poštuju međunarodno pravo i da tako, kako veruju, dobiju širu podršku onih zemalja koje se zalažu za poštovovanje teritorijalnog integriteta. Zato će pritisak i na srpsku i na albansku stranu biti sve veći da se što pre nađe neko rešenje”, kaže Graovac.

Dodaje i da je dogovor o tablicama nama dao značajan manevarski iskorak, jer naglašava neophodnost realizacije svih dogovora, što znači i formiranje ZSO, koja je Kurtiju "kost u grlu" i koji pokušava da se o ovom pitanju tek pregovara, u okviru plana EU za Kosovo.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović takođe ističe da se Zapadu žuri da nametne rešenje, i to "antisrpsko", a Srbija treba svim silama da nastoji da prihvate rešenje po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

“U ovom trenutku, to su nepomirljive pozicije. Moramo nastojati na sve načine da održimo saradnju sa Zapadom, ali, pri tome, dve stvari nikada ne možemo prihvatiti - kidanje odnosa sa Rusijom i Kinom i odricanje od KiM. U tom smislu mislim da je Šolc-Makronov predlog apsolutno neprihvatljiv za Srbiju. On čak nije ni osnova za razgovore. To je predlog koji ne može da se popravi jer u osnovi ima odricanje Srbije od sebe”, objasnio je Jovanović.

On je istakao da može da zamisli da Berlin ne može da razume Srbiju, a da ne može da razume Makrona što je "zalegao" iza nemačke politike ekspanzije na Balkan.

“Ne vidim dodirne tačke sa politikom Francuske i iznenađen sam da je Makron ušao u to, da je dozvolio da bude pratilac Nemačke. Da li je toliko slab ili je Francuska slaba to ne znam, ali ovo nije Francuska iz vremena De Gola ili Francuska koja je kolevka evropske kulture”, naveo je Jovanović, i dodao da se zalaže za principijelnu poziciju naše zemlje da nema rešenja za Kosovo uz gaženje Rezolucije 1244 i za izdržljvost Srbije i postojanost da se bori za ono što joj pripada po Povelji UN, međunarodnom pravu i svim principima civilizacije.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA