Najnovije

TEHERAN POPUSTIO: Raspuštena policija za očuvanje morala u Iranu

Više od dva meseca nakon što su protesti počeli u Iranu, raspuštena je policija za očuvanje morala, navodi pravosuđe u toj zemlji.

Iran (Foto: RIA Novosti)

"Policija za očuvanje morala nema nikakve veze sa pravosuđem i ukinuta je od strane onih koji su je stvorili", rekao je uveče 3. decembra državni tužilac Mohamed DŽafar Montaseri, prenosi novinska agencija Isna.

Državni tužilac Montaseri je 2. decembra najavio da će iranski parlament i pravosuđe razmotriti zakon koji obavezuje žene da nose marame.

"Parlament i pravosuđe rade" na ovom pitanju, rekao je Montasari. Međutim, nije izneo nikakvu informaciju o tome šta bi moglo da se promeni u zakonu.

Stotine mrtvih

U Iranu se već nedeljama održavaju protesti na kojima su život izgubile stotine ljudi, a hiljade su uhapšeni. Savet za nacionalnu bezbednost Irana govori o 200 mrtvih, Iranska revolucionarna garda zvanično izveštava o 300 mrtvih.

Međutim, aktivisti za ljudska prava pretpostavljaju da je broj poginulih znatno veći. Iranska grupa za ljudska prava procenjuje broj smrtnih slučajeva na oko 470, uključujući više od 60 maloletnika.

Osim toga, više od 18.000 ljudi je uhapšeno zbog učešća ili podrške protestima. Od sredine novembra iranski sudovi izrekli su smrtne kazne nekolicini učesnika protesta. Iranske vlasti pokušavaju da zaustave proteste blokiranjem interneta.

Uprkos tome, aktivisti su na internetu pozvali na dalje proteste u narednoj sedmici, prenela je DPA.

Okidač za proteste je bila smrt 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini, koju je sredinom septembra uhapsila policija za očuvanje morala zbog navodnog kršenja pravila oblačenja žena.

Rečeno je da joj je ispod marame, poznate i kao hidžab, ispalo nekoliko pramenova kose. Amini je umrla u policijskom pritvoru samo nekoliko dana nakon hapšenja.

Značajan, ali samo prvi korak

Problem nije policija za očuvanje morala, već obaveza nošenja marama, tvitovao je jedan iranski aktivista. "Žene moraju biti u mogućnosti da se slobodno kreću bez marama", rekao je on, napominjući da je to "samo prvi korak". 

Posmatrači kažu da, iako raspuštanje ove policije ne znači kraj obaveze nošenja marama, to predstavlja značajan korak u uspehu pokreta u Iranu.

Dopisnica ARD-a Natali Amiri je takođe tvitovala o saopštenju Kancelarije državnog tužioca. Istovremeno je, međutim, naglasila da postoje među stanovništvom sumnje u tu najavu i da je to delimično shvaćeno kao skretanje pažnje s daljih protesta koji su najavljeni.

Ahmadinedžadovo nasleđe

Policija za očuvanje morala, koja od 2006. kontroliše poštovanje zahteva o nošenju marama na iranskim ulicama, osnovana je pod ultrakonzervativnim šefom države Mahmudom Ahmadinedžadom.

O stanju na frontu u Ukrajini pročitajte OVDE.

Izvor: Dojče vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA