Najnovije

JEMEN: Rat koji se okrenuo naopačke!

Od početka agresije na Jemen, Saudijci su ignorisali sve glasove osude i razloge da prekinu započeto.

Rat koji se okrenuo naopačke (Foto: katehon.com)

Klanja više od 10 hiljada Jemenaca, Kraljevstvo se nije stidelo skoro 20 meseci. Pronalaženje časnog izlaz je, izgled,a njihova jedina briga, da bi se spasio obraz zamenika Prestolonaslednika i njegovo nastojanje da nasledi očev presto. Nema sumnje, sve će biti izgubljeno kada njegov otac umre, a on ostatak poeodice bude van stroja.
Saudijska ministar spoljnih poslova Adel al-DŽubeir je, pre dva dana, izrazio želju svoje zemlje za prekid vatre u Jemenu, i zakucao loptu na delu terena Jemenaca: "Ako vi prestanete, prestajem i ja.” Ovaj izraz Saudijci često koriste kako bi prokomentarisali njihov odnos prema ratu u Jemenu. često korišćen komentar Saudijci, sumira svoj rat na Jemen. Saudijci su podigli belu zastavu, i Mohamad Bin Salman, koji je objavio rat na Jemenu bez koordinacije sa bilo kojim od saudijskih zvaničnika, sada govori o željama Kraljevine da se rat okonča, ne samo nakon potpunog neuspeha da ostvari ciljeve, nego i nakon potpuno suprotnih ishoda. Na kraju, ipak je izgovorio: "Mi želimo da zaustavimo rat.", a Saudijci su dalje tvitovali: “Izgubili smo". Jednostrano doneta odluka o ratu, nadajući se da će ga uspeh u ovom njegovom ratu, učvrstiti na nasleđenom tronu, nego i na "globalnoj sceni, tokom mladosti dovesti, ispostavila se kao sramotna katastrofa. Prema odluci, prvobitni ratni ciljevi bili su: - da se vrati takozvani 'legitimitet' predsednika koji je dao ostavku i ne predstavlja narod. - da se natera grupa Ansarulah da se povuče iz prestonice Sane ka Saadi. - da se razoruža Ansarulah. - Da se u budućnostu u Jemenu ne dodeli nikakva uloga bivšem predsedniku Salehu. I, prilično je očigledno da nijedan od ovih ciljeva nije postignut, i da je bilo suprotno ... Oni su 'postigli' ove neželjene posledice: uništili su infrastrukturu Jemena. ubili ili ranili hiljade nedužnih civila. potrošili više od 700 milijardi dolara državnog bogatstva. smanjili plate u ukinuli dodatke. ugrozili bezbednosti saudijske države. (Važno je da bi bezbedno izvlačenje saudijskih koalicionih snaga iz Jemena bi mogao biti uzrok njihove najveće glavobolje i  možda će morati da potpišu neke ozbiljne finansijske koncesije kako bi mogli da uspeju u povlačenju. ur)

Nastavljaju se prekogranični napadi

Hutitski savez je nastavio prekograničnne napade na Saudijsku Arabiju u blizini pograničnog grada Najran, uništivši najmanje 3 vojna vozila i ubivši do 10 vojnika. U međuvremenu, u Taizu, očajna saudijska kolaicija nije ništa posebno postigla. 

General ubijen u eksploziji bombe

Viši komandant saudijske koalicije je ubijen kada je eksplodirala bomba u blizini pograničnog jemenskog grada Harad, tokom teških borbi za kontrolu područja. Hutitski savez se sastoji os krnje Armije Jemena, Anarulaha i narodnih komitete – kojima su se kasnije pridružila neka plemena – i uzrokovali veliku štetu saudijskoj koaliciji oblasti Ma'rib i sada u potpunosti kontrolišu zapadne delove te oblasti. Oni su, takođe, osujetili nekoliko kontra-napada na vojne položaje, a uništeno je nekoliko tenkova saudijske koalicije. Ranije su njihove artiljerijske jedinice bombardovale vojne baze u Saudijskoj Arabiji – u oblastima Nadžran, DŽizan i Asir provincija, nanoseći teške gubitke trupama koje su tamo stacionirane. Pogodili su nekoliko ključnih tačaka u severnom delu pustinje Midi i u blizini sela Al-Mousem u oblasti DŽizan i izveli udar na saudijsku bazu Mos'an, kao i granični prelaz Manfaz u oblasti Asir, ubivši i tamo veliki broj saudijskih vojnika. Uništili su i dva oklopna vozila, a čitave posade su stradale.

Plaćenici ubijeni u DŽauafu

Jedan broj saudijskih plaćenika sa podrškom Sjedinjenih država, ubijeno je ili ranjen u granatiranju koje je izvela Hutitska alijansa u oblasti Al-DŽauaf. Oni su, takođe, izvršili udar oklopno vozilo u vojnom logoru Al-Salan u oblasti Al-Gail. Tako su obezbedili vojnu bazu Al-Salan i nekoliko drugih strateških lokacija u istoj oblasti, sa pogledom na kamp.

Pogođen je saudijski skup u Nadžranu i Asiru

Hutitski savez je gađao saudijsko okupljanje u Asiru i bombardovao dva vojna vozila u vojnoj bazi Al-Hadra u ubio vojnike one koji su se tu našli. NJihovi artiljerijske jedinice su, takođe, gađale neprijateljske grupe iza vojnog prelaza u Asiru. Izvor: katehon.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA